Premiér Andrej Babiš - ilustrační snímek

Premiér Andrej Babiš - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Karel Steigerwald: Čau Babiš, omluv se Pavlu Zemanovi a běž

Babiš pochopil, že jde do tuhého. Zaútočil pletichou na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Ten prý připustil, že je u nás možné trestní stíhání na objednávku u státních zástupců. Důkaz má být ve spise novopečené ministryně Benešové. „Já jsem kdysi prohlásil, že moje trestní stíhání je na objednávku. Teď jsem četl rozhovor pana nejvyššího státního zástupce, kde poprvé přiznal, že to tak je,“ řekl Babiš v rozhovoru pro server novinky.cz.

Jenže šéf žalobců Zeman Babišovo tvrzení odmítl. Nic takového nepřipustil a spis ani neviděl. Není sám, spis neviděl nikdo. Jiný důkaz, totiž nedůkaz, Babiš neuvádí. Je to stará estébácká metoda, rozšiřovat různá nepravdivá tvrzení a v mlze narážek je postupně slepovat v důkaz něčeho, co je potřeba dokázat.

Babišova lež je triviální, není určena institutu pravdy, nýbrž těm, kdo se na tu lež chytí. Má být patrně součástí kampaně, která ze státních zástupců udělá nedůvěryhodné osoby a zažene je do takové obrany, aby je přešla chuť podávat na předsedu vlády žaloby. Babiš takové bažinaté lži miluje a často z nich přede svou politiku. Teď je potřebuje akutně, protože je to s ním nahnuté. Díky Milionu chvilek o jeho činech ví nejen celá republika, ale už i celá Evropa.

Babiš lže o nejvyšším státním zástupci. Tvrzení bez důkazů z úst premiéra ohrožuje důvěru ve státní instituce, o což v tomto případě Babišovi jde. Atmosféru v republice to posunuje dál od právního státu k státu mocenské svévole s občany druhé kategorie. Žaloba na premiéra, či alespoň jeho omluva by měla následovat. Je to jediná možná obrana proti lži. Tu může jen pokání lháře nebo soudní procedura jako lež odhalit.

Druhou takovou silou je veřejné mínění, které se za všechny státní zástupce postaví. Tu sílu Babiš svými triky vyvolal a ustavičně ji zvětšuje. Co je dnes titulkem glosy, může zítra znít vedle dalších požadavků na demonstracích podplacenců, zkrachovanců, podivných postav a nezodpovědných dětí, které to nikam nedotáhly. Čau Babiš, omluv se Zemanovi a běž. Ulice ti státního zástupce nevydá.

Na demonstraci nesla jedna introvertní dívka zajímavý transparent: Tak daleko to došlo, že přišli už i introverti! Takové heslo dosud žádná demonstrace světa neměla.