Video placeholde

Upadl Zeman v Maďarsku? Prezident je terčem špinavé dezinformační kampaně

Nemám rád prezidenta Zemana a potěšil by mne jeho návrat na Vysočinu. Lhát se však zásadně nesmí o nikom – ani o lidech, kteří dělají takovou ostudu jako Zeman. Zesměšňovat invalidního člověka – jako je Zeman, který chodí o holi – je o plivnutí do obličeje takového vtipálka. Přerazit mu nohy, aby si kulhání vyzkoušel, se bohužel nesmí. A Zeman se nyní stal terčem cílené, lživé a pracně vykonstruované kampaně, kde si nějací ubožáci dělají legraci z jeho invalidity.

Přestože mám dovolenou, na maily koukám ob dvě hodiny. Ta vlčí smečka cynických bestií (myslím redakci Reflexu) a ponižující role presstituta (tedy psaní pro Reflex) mi chyběly už po týdnu dovolené. A tak jsem včera koukl do emailu, a našel tam zajímavý mail. Tvářil se, že je z maďarských novin – a v něm link na zajímavé video. Video, které by uvítal každý polopříčetný nepřítel Miloše Zemana. Pravost videa byla zcela „nezpochybnitelná“ – email vypadal, jako by přišel z redakce maďarského listu, a podepsán byl jeho redaktorem. A to, co v mailu psali, se tvářilo zcela věrohodně.

Všem, koho se to může týkat,

začínal email v angličtině, a pak už pokračoval, jak by pokračoval opravdový email z opravdových novin. „Dnes jsme vydali video z oficiální státní návštěvy Miloše Zemana v hlavním městě Maďarska v Budapešti, včetně incidentu u brány Sándorského paláce. Státní úředníci neměli k této nehodě žádné připomínky. Máte nějaké další informace, které můžeme v tomto případě vyměnit, protože je to prezident vaší země? Mohl byste poskytnout prohlášení svého mluvčího vlády? Zde je odkaz, který ukazuje, co jsme zatím dostali.“ A link na video na úložišti. „S pozdravem, Ábrahám Vass.“ Aby nedošlo k omylu, tak rovnou píšu, že kolega Vass, skutečný maďarský novinář, nemá s emailem nic společného. Byl zneužit nějakým grázlem, jeho jméno i jméno jeho listu ukradli prolhaní propagandisté.

Jak Zeman padal…

Koukal jsem na video a trochu mě naštvalo. Nebylo na něm totiž nic, co by stálo za sebemenší zmínku v médiích. Prezident Zeman je sice kritizovatelný ze skoro všech představitelných stran, za to, co bylo na videu, by ho však mohl kritizovat, odsuzovat či znevažovat jen úplný blbec. Video zachycovalo, jak Zeman s holí někde stojí za hradbou ochranky, v dešti, na kluzkém chodníku, a pak upadne. Což se občas stane v podstatě každému člověku, kterému neslouží nohy, který je nějak nemocný. „Co to ti Maďaři vlastně sdělují,“ napadlo mě, a začal jsem zkoumat, zda mi něco na videu neuniklo. Třeba – že Zemanova ochranka srazila fotografa, nebo něco takového. Tak jsem si to pustil podruhé a potřetí, až mi došlo, že ten Zeman na videu není Zeman, ale nějaký tajtrlík s na ksichtě nataženou maskou Zemana. Takovou, jak se prodávají pro legraci v centru Prahy na stáncích. To video s údajným Zemanovým pádem je připravený, naplánovaný a sehraný zlovolný fejk.

Zneužili novináře

Pachatelé toho hnusu nezůstali jen u toho, že se vysmívají člověku o holi. Email, který jsem (a možná i další novináři) dostal, totiž byl vytvořen tak, aby budil dojem zdání emailu odeslaného z redakce listu Hungary Today. A podepsán pod ním byl skutečný novinář toho listu – ovšem email na něj byl „abraham.hungarytoday@gmail.com“. V tiráži Hungary Today je na něj úplně jiný email, ne na freemail Gmail, ale na server listu. Takže autor videa plánovitě zfalšoval identitu novináře a zneužil jej, aby mohl rozšířit nechutný hoax o Zemanovi. A tak jsem sedl, našel na pana Vasse jeho opravdový email a s upozorněním, že jeho jméno a jméno jeho listu bylo zneužito nějakými grázly, mu ten původní email přeposlal. A doufám, že se jak on sám, tak Hungary Today, ozvou naší policii, a ta odesilatele toho sprostého hoaxu dohledá a předá soudu. Zemana je potřeba kritizovat za ty desítky a desítky skutků a výroků, které skutečně udělal a pronesl. Vysmívat se mu proto, že je invalidní, jak učinil autor toho fake videa, však může jen opravdový mravní kripl.