Vítězslav Jandák.

Vítězslav Jandák. Zdroj: Foto Aha! – Karel Kopáč, Michal Protivanský, David Malík, ara

Jandák vám dá přes hubu. Přímočarý neherec hraje dlouhodobě sám sebe, hulváta s primitivním vyjadřováním

Vítězslav Jandák je herec, který už léta dělá politiku u socialistů. Protože jeho ministerská i poslanecká hvězda zapadá, dostal jako mnozí jiní před ním trafiku v Radě pro rozhlasové vysílání. Jako herec hraje prostořekého lidového socana, který nemá pro sprosté slovo, myšlené poctivě a srdečně, daleko. Hraje socana suverénně, zavalitě a řízně, jak už to sebejistí herci dělávají. Přesněji řečeno, myslí si, že toho socana tak hraje. Ve skutečnosti nehraje nic, je to přímočarý neherec, hraje sebe, hulváta s primitivním vyjadřováním, s názory sice říznými, ale hloupými a jako každý herec jeho typu je na svou hloupost ještě pyšný.

Dává najevo pohrdání, které asi chytl od prezidenta. Hnusí se mu „vzdělanci“, o některé by si „neotřel ani boty“, jiným rozbije hubu, až je potká. To slíbil hudebnímu kritikovi Černému, který si ve svém oboru vydobyl významné místo. Ale Jandák Černého nezná, je reprezentantem primitivů, kteří nejsou tím intelektuálním svinstvem zavaleni a vše dokáží energicky vyřešit třeba i tou „přeshubou“.

Jako zástupce veřejnosti, která bdí nad rozhlasem, nemá v radě co dělat. Jednak zástupcem veřejnosti není, nýbrž odloženým poslancem ČSSD a za druhé jeho manifestovaná nekulturnost vrhá na radu stín. Za to, že všechny naše „veřejnoprávní rady“ se stávají stále víc a víc odkladištěm pohaslých politiků, Jandák nemůže, proč by nebral trafiku, když mu ji dali. Za to, že v takové radě reprezentuje nižší, až nejnižší kulturní vrstvu, může. Podobných triviálních nafoukanců máme dost, ale nechápu, proč by měli mít zastoupení i v radě rozhlasu, který svůj „kulturní prapor“ drží na české poměry sympaticky vysoko. Ale Jandáka tam dali proto, že se bude poctivě a sám od sebe snažit s heslem intelektuál je svinstvo prapor z těch výšin, kam sám nedohlédne, srazit. Jednou se těmto chvilkám české historie bude říkat panování hulvátů, čímž se bude myslet Miloš Zeman a jeho lidi.

Poslanecká sněmovno, odvolej herce Jandáka z té rady, protože narušil závažným způsobem důstojnost člena rady. Je to tvoje povinnost. Nebo se můžeš na vše, cos kdy schválila, klidně vykašlat. Když na úředním zasedání rady vyhrožuje a dá do zápisu, že dá přes hubu ctihodnému osmdesátníkovi Jiřímu Černému, je to závažný důvod. Nebo už také ne? Byť mají „veřejnoprávní rady“ mnoho problémů a mnoho odpůrců, pro vulgární rejdy politických primitivů zřízeny nebyly.