Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Islamofobie zabíjí? Příznivci islámu si protiřečí

Když muslimští teroristé vraždí nemuslimy, například při teroristickém útoku v redakci satirického časopisu Charlie Hebdo, tak se nám říká, že to nemá nic společného s islámem a nemůžeme na základě přihlášení se teroristů k islámu jako zdroji motivace k vraždění odsoudit samotné náboženství. Ovšem když bělošský terorista vraždil muslimy na Novém Zélandu, najednou výše uvedené pravidlo obhájců islámu a samotných muslimů neplatí.

Snaha zneužít teroristický útok na muslimy k umlčení kritiků islámu pomocí klacku islamofobie je víc než nechutná a ukazuje na zásadní nelogičnost v myšlení obhájců islámu a samotných muslimů. Na jedné straně slyšíme, že islám za terorismus páchaný muslimy nemůže, ale zároveň je nám tvrzeno, že islamofobie může za terorismus páchaný odpůrci islámu. Rozhodli se snad nemuslimští obhájci tohoto náboženství tajně konvertovat k islámu, že tak neobjektivně a nekriticky obhajují islám a odsuzují jeho kritiky?

Pomiňme teď fakt, že termín islamofobie nemá jednoznačnou definici a je vykládán velice zeširoka podle zájmů a potřeb toho, kdo jej používá. Zkuste třeba vykládat o islamofobii Řekovi, Srbovi či Bulharovi, jejichž národy zažily několik staletí nadvlády muslimských okupantů a jejich zacházení s nemuslimy jako podlidmi.

Jistě i muslimská nadvláda měla klidná období, v nichž vládli muslimští vládci tolerantní k nemuslimům nebo aspoň ne apriorně proti nim zaměření, ale když nastoupil muslim toužící nemuslimy týrat či rovnou vraždit, vždy v islámu našel ospravedlnění pro své činy. Je tedy fobií bát se toho, že v některé části světa usilují někteří muslimové o uchopení moci ve společnosti? A je jedno, jestli toho chtějí dosáhnout násilně či pomocí demokratických prostředků.

Co (ne)způsobuje terorismus?

Když čtu grafiku zveřejněnou Islámskou nadací na Slovensku na jejich facebookové stránce Islamonline.sk, v níž se píše, že „islamofobie zabíjí“, tak si říkám, proč tak vadí těmto muslimům, když někdo napíše, že „islám zabíjí“? Z dlouhodobého studia článků na tomto webu cítím, že pro tyto muslimy se islamofobie rovná jakákoliv kritice islámu. Nedělají tito muslimové přesně to, z čeho obviňují údajné islamofoby? Nezneužívají tragického teroristického útoku a smrti nevinných lidí k potřebám své propagandy a umlčení legitimního práva na kritiku islámu?

A u muslimů si člověk ještě může říci, že jejich neobjektivita a manipulativní přístup mají v jistém smyslu ospravedlnění, vždyť jsou muslimy, a tak jen velmi těžko by si dovolili kritizovat islám jako ospravedlnění pro terorismus. Ale co ti komentátoři a aktivisté z nemuslimského multikulturního spektra společnosti obhajující tézi, že islám za terorismus nemůže. Proč mnozí z nich najednou po teroristickém útoku na mešitu na Novém Zélandu opustili svou tézi, že určité přesvědčení za činy svých vyznavačů nemůže, a začali tvrdit, že kritika islámu, odpor k migraci muslimů a bělošský nacionalismus mohou za terorismus? Proč tyto přesvědčení ano, a islám ne?