Václav Klaus mladší (ODS)

Václav Klaus mladší (ODS) Zdroj: ČTK

Vyloučení Klause z ODS je zbytečné a hloupé! Proč strana nehledá jednotu v rozmanitosti?

Poslanecký klub ODS vybídl Václava Klause mladšího kvůli jeho výrokům ve sněmovně k odchodu. Klaus mladší returnoval, že apelu stranických kolegů nevyhoví také proto, že ODS vznikala kdysi u nich doma v kuchyni. Krok poslanců ODS nechápu a vnímám jej jako zbrklý.

Popravdě nerozumím snaze lídrů ODS o vyloučení Klause jr. ze strany. Pokud chce být ODS „catch all party“ získávající nad 20 či 25 procent hlasů jako dříve, tak musí přece reprezentovat různé názorové proudy, ne? Ostatně různé frakce jsou dnes i v daleko menší ČSSD. Pravda, „u Babišů“ ve vládním hnutí ANO či v řadách KSČM nebo SPD žádná názorová různorodost reálně neexistuje, ale tudy se snad pravicová ODS nehodlá vydat. Pokud ANO, tak pánbůh s ní.

Přední komentátor Petr Honzejk panu Klausovi ml. v Hospodářských novinách 14. 3. poradil, aby si založil novou vlastní stranu. Sancta simplicitas!

Chápe pan elitní komentátor, jak je to mj. časově, organizačně a finančně náročné? Myslím, že Klaus junior není tak naivní či hloupý jako například Jiří Paroubek, aby se vydal cestou LEV 21, což Paroubka mimochodem vyčerpalo finančně i osobnostně, a vyústilo v jeho velký volný pád. O úspěších jiných nových projektů vzrostlých na zelené louce à la Hlavu vzhůru, Realisté či LIDEM a desítek dalších jepičích projektů, nemluvě.

Ale hlavně nebylo by pro občanské demokraty Klausovo vyloučení Pyrrhovým vítězstvím? Neodešli by pak s Klausem jr. i mnozí voliči, třeba k vysmívané SPD či do nevoličských vod?

Klausova řeč

Klaus mladší v PSP řekl, že naše suverenita je stejná, jako kdyby Němci stanovili Židům kvóty, kolik jich půjde do plynu, ale nechali je samotné rozhodovat, kteří z nich tam půjdou. Vím, je to výrok hodně ostrý, přehnaný a pro mnohé nepatřičný, je to však důvod k vyloučení z poslaneckého klubu či dokonce ze strany? Přehánění bylo vždy součástí parlamentní kultury, ostatně i za tolik glorifikované první československé republiky.

Koneckonců hodně z toho, co český parlament přijímá, schválit prostě musí, ne že ne. Jelikož mu to nařizuje nějaké nařízení či směrnice EU. Poslanec Klaus tuto notorietu řekl nahlas. Řekl drsně (patrně nemístně) fakt, který skoro každý ví, ale ostýchá se to říci.

Quo vadis, ODS?

Někteří říkají, že ODS páchá politickou sebevraždu v přímém přenosu. Na sebevraždu to úplně nevidím, ale na střelení se do nohy určitě. Zbrklým vyloučením Klause by ODSáci asi rozradostnili voliče TOP 09, Pirátů, STAN a pár komentátorů i kavárenských rozumbradů, avšak citované fyzické osoby volit ODS z prapodstaty věci ve finále nebudou.

200 Klausů by PSP asi zabilo….

Popravdě nechtěl bych, aby v poslanecké sněmovně sedělo 200 Václavů Klausů mladších, ani bych ho nechtěl za premiéra, avšak na poslanecké místo se jako pověstný lakmusový papírek velice hodí. Škoda, že si to neuvědomuje vedení (snad ještě pořád svobodomyslné) ODS.

Chápu, že vedoucím představitelům „modrých“ asi Václav Klaus mladší (a možná i ten starší) asi hodně pije krev, avšak politika není a nikdy nebyla procházka růžovým sadem!

Autor je publicista.