Video placeholde
Střelba ve městě Christchurch
Střelec Brenton Tarrant na svém facebookovém účtu živě nahrával, jak vraždí návštěvníky mešity na Novém Zélandu.
Střelec Brenton Tarrant na svém facebookovém účtu živě nahrával, jak vraždí návštěvníky mešity na Novém Zélandu.
Střelec Brenton Tarrant na svém facebookovém účtu živě nahrával, jak vraždí návštěvníky mešity na Novém Zélandu.
Střelec Brenton Tarrant na svém facebookovém účtu živě nahrával, jak vraždí návštěvníky mešity na Novém Zélandu.
8
Fotogalerie

Teror naruby: Vrah z Nového Zélandu hovoří o genocidě bělochů a nutnosti zastavit migraci a muslimy

Na pět desítek mrtvých a stejný počet zraněných si vyžádala masová vražda v mešitách a jejich okolí v novozélandském městě Christchurch, kterou spáchal v pátek osmadvacetiletý bílý australský radikál Brenton Tarrant. Před útokem zveřejnil na sociálních sítích důvody své činu a vraždění si dokonce natáčel a vysílal jej na Facebooku. Podle něj se jedná o odvetu za atentáty islámských radikálů v Evropě, za které podle něj může masová migrace, která v jeho podání představuje „genocidu bělochů“, proti které je nutné se bránit. Motivaci Tarranta lze odhalit v manifestu „The Great Replacement“, který také zveřejnil.

Když se podíváme na hlavní hesla masového vraha Brentona Tarranta z jeho manifestu, tak se jedná o směsici fanatických výkřiků, které odpovídají současnému zneklidněnému světu, jež také ovlivňuje masová a často zcela nekontrolovaná migrace či islámský terorismus. Australský premiér Scott Morrison prohlásil, že se jedná o „pravicového extremistu“, protože toto označení většinou dostane každý, kdo útočí v západním světě na muslimy. Ovšem Tarrantova hesla z úvodu manifestu jsou spíše směsicí extrémních názorů z celého politického spektra. Zaštiťuje se „antiimperialismem, právy dělníků, odpovědností trhů, enviromentalismem, či právem a pořádkem“. To jsou témata, která využívá ve své rétorice jak radikální pravice, tak radikální levice.

Etnická, kulturní a rasová náhrada

V manifestu Tarrant podrobně rozebírá situaci, kdy současný Západ zažívá demografickou krizi a jeho obyvatelé se v budoucnosti podle něj mohou stát cizinci ve své vlasti. Migraci označuje za „etnickou, kulturní a rasovou náhradu“ za původní obyvatele a shrnuje jí do pojmu „genocida bělochů“.



Tarrant pak především zdůrazňuje, že „masové přistěhovalectví podvrací naše národy, zničí naše společenství, zničí naše etnické vazby, zničí naši kulturu a zničí naše národy“. Proto se podle něj musí Západ zabývat „útočníky v našich zemích a útočníky, kteří se snaží vstoupit do našich zemí“.

„Musíme rozdrtit imigraci a deportovat ty vetřelce, kteří již žijí na naší půdě. Není to jen otázkou naší prosperity, ale i samotného přežití,“ napsal v manifestu The Great Replacement.

Že se v případě Tarranta jedná o člověka, který hledal motivaci kdekoliv, třeba také v počítačových hrách, svědčí i to, že před samotnou střelbou si pouštěl v autě (jak dokazuje video, které natočil a odvysílal) srbskou vojenskou písničku z 90. let, kterou najdete na You Tube pod názvem „Remove Kebab“. Ta byla v době balkánských válek namířena proti místním muslimům (zejména v Bosně a Hercegovině) a velebila například srbského válečného zločince Radovana Karadžiče.

Video placeholde
Srbská vojenská píseň Remove Kebab, kterou si masový vrah z Nového Zálandu pouštěl v autě před útokem • Facebook

Masový vrah Tarrant se podle vlastních slov inspiroval k útoku po svých návštěvách v Evropě, kde navštívil Francii, Španělsko či Portugalsko. Ostatně na zbraních, s kterými útočil, měl napsány jména obětí teroristických útoků, které spáchali na našem kontinentu muslimové.

„Naše země nikdy nebude muslimů!“

Přestože útoky spáchal Australan (má britské kořeny) na Novém Zélandu, vraždění souvisí bezprostředně s Evropou. Tarrant ve svém manifestu tvrdí, že zastupuje „miliony lidí evropských a dalších národů, kteří chtějí žít v míru s vlastními lidmi, žijících ve svých vlastních zemích, praktikujících vlastní tradice a rozhodující o budoucnosti svého vlastního druhu“. Dodává, že není členem žádné politické skupiny nebo hnutí, ale že byl v údajném kontaktu se „znovuzrozenými templáři“, kteří mu nabídli své požehnání.

Vysvětloval také, že cílem jeho teroristického útoku bylo „ukázat útočníkům, že naše země nikdy nebudou jejich země“. Tím narážel na přistěhovalce a především muslimy.

Zatímco norský masový vrah Andres Breivik, který v roce 2011 zabil 77 převážně mladých levicově smýšlejících lidí a ve svém manifestu se opíral i o některé citáty českého exprezidenta Václava Klause, Tarrant vzpomíná Donalda Trumpa jako „symbol obnovené bílé identity“, ale amerického prezidenta nepovažuje za „tvůrce politiky a vůdce“.

Za splnění cíle svých útoků by považoval to, že se západní společnost třeba i s pomocí násilí postaví nechtěným imigrantům.

Jak celá vražedná akce na Novém Zélandu ukázala, naprosto podstatnou roli v ní sehrál internet a sociální sítě. Brenton Tarrant dlouho sdílel na různých stránkách a sítích poznámky či obrázky, které mohly naznačovat, na co se chystá. Jenže zatímco svět se do nejmenších podrobností (i v České republice) věnuje tomu, jak cenzurovat či omezovat na sítích vášnivou a někdy sice nekorektní, ale demokratickou diskusi, tak masový vrah mohl podobně jako mnoho dalších extrémistů zcela volně šířit své myšlenky. Nikdo ho moc neomezoval. Výsledek jeho přemýšlení dnes svět viděl na Novém Zélandu.