Nechuť ke zneužívání dětí není hysterie, pane kardinále!

Nechuť ke zneužívání dětí není hysterie, pane kardinále! Zdroj: Nguyen Phuong Thao

JXD: Pane Duko, odmítat sex s dětmi není hysterie!

Katolická církev se sice formálně snaží distancovat a formálně odškodnit oběti pedofilních deviantů z řad jejího duchovenstva, když ale nedejbůh služebníku božímu ujede na veřejnosti pravdivý výrok, tak vidíme, že zneužívání ministrantů není pro církevní šlechtu až zas tak velký problém.

Všeobecně oblíbený kardinál Dominik Duka hovořil v italské televizi a vyjádřil se k desetiletí trvajícímu a stále se obnovujícímu chronickému problému katolické církve: totiž ke zneužívání dětí duchovenstvem, úchylnými kněžími. A vyjádřil se tak, že bych podobné vyjádření čekal buď od předsedy klubu Pedofilové za rovnoprávnost a společenské uznání, anebo za výrok předsedy nevládní a dotace pobírající organizace Na začátek není nikdy brzo! Pokud ovšem to, co řekl Duka, zazní z úst služebníka božího, tak jsem fakt pánubohu vděčný za svůj ateismus.

Ano, církev tiše mlčí

Kardinál Dominik Duka ve Vatikánu, hlavním, honosném a luxusním městě organizace, která hlásá chudobu a pokoru, vystoupil v italské televizi Sky TG24. Před jeho vstupem stanice zmínila jednu z pedofilních církevních caus – případ kněze Vendelína Zboroně. Podle reportáže byl odvolán pro podezření ze zneužívání nezletilých, načež jeho nadřízený, jiný duchovní se mu omluvil. Chudák ho prý musel vyhodit na příkaz shora, jinak by papež odvolal jeho.

Televize připomněla i causu soudce církevního soudu Jana Rozka. Řekl do médií, že v Česku žijí stovky obětí sexuálního zneužívání, kterého se dopustili pachatelé – kněží. Služebníci boží, duchovní. Rozek pro oběti církevních pedofilů také založil web. Brněnské biskupství jej odvolalo.

Sexuální zneužívání dětí

Je jen málo horších zločinů – mučení, znásilnění, oslepení… Snad i vražda je méně bestiální čin než pohlavní zneužití dítěte. A je málo institucí, které by toho tolik nakecaly o lásce, dobrotě, milosrdenství, laskavosti a podobných jistě velmi hezkých záležitostech než katolická církev. Z historického úhlu pohledu lze tuto instituci v podstatě považovat v Evropě za subjekt, který dlouhá století měl patent na morálku, Dobro a Ctnost. Přesto již desítky a desítky let praskají po celé planetě, kde tato bohulibá organizace káže Dobro, pedofilní skandály jejích duchovních.

Obvyklé církevní žvásty o individuálním selhání by byly – kdyby nešlo o tak děsivou záležitost – směšné. Jednak katoličtí kněží zjevně, jak čísla ukazují, individuálně selhávají masově a kolektivně. A za druhé když už takto pár stovek pastýřů lidských duší zcela individuálně selže, tak je církev – pokud důstojného úchylného pána nezavře světská moc – potrestá třeba tím, že je přesune na jinou farnost.

Kardinál konečně řekl pravdu

Italská televize o krytí pedofilních zločinů duchovních katolickou církví kvákla, měla tu nekřesťanskou drzost a otec kardinál konečně řekl pravdu, konečně přiznal, jak ty pedofilní skandály vlastně katolická církev vidí. Neboť kdo by to měl vědět lépe než šéf její divize pro Českou republiku? „Je to ve skutečnosti trochu také hysterie,“ prohlásil pan kardinál. A dodal, že mezi duchovenstvem je pedofilů jen promile.

Ne, pane kardinále. Několik stovek dětí pohlavně zneužitých vašimi kolegy není hysterie, ale bestiální zločin. Zločin, ke kterému se vaše organizace propagující lásku a milosrdenství nedokáže postavit čelem, zločin, který opakovaně svým lidem kryla, zločin, který nevratně ničí životy těch nejslabších – dětí. Musím vám však poděkovat, že jste našel odvahu přiznat, jak to vlastně se zneužíváním bezbranných katolická církev má. Je dobré, aby to lidé věděli.