Facebook prý v tichosti vyvinul cenzorský software, který by měl firmě pomoci vrátit se na čínský trh.

Facebook prý v tichosti vyvinul cenzorský software, který by měl firmě pomoci vrátit se na čínský trh. Zdroj: Reuters

Lhoťan: Jak mi Facebook zablokoval příspěvek s citátem disidenta a signatáře Charty 77

Sociální síť Facebook se v poslední době „proslavila“ různými kauzami. U nás v České republice je asi nejdiskutovanější návrh Václava Klause mladšího a dalších více než 30 poslanců na zákonný zákaz mazání názorů uživatelů této sociální sítě. Tento problém se mne dotýká osobně, protože jsem byl v těchto dnech na Facebooku potrestán za sdílení textu od signatáře charty 77 a uprchlíka před komunismem Otty Černého.

Pan Černý je politický vězeň z dob komunistického režimu, signatář Charty 77. „Za zapálení sovětského tanku dne 21. srpna na Václavském náměstí byl odsouzen na 5 let za přípravu organizované protistátní ozbrojené skupiny, zatčen jako signatář Charty 77, pokusil se vírníkem přeletět na Západ a nakonec byl donucen emigrovat do Švédska. Je oceněný účastník III. odboje, člen švédské sekce hnutí Resistance International Vl. Bukovského,“ popisuje jeho život Strana nezávislosti České republiky, jíž je členem.

Jak tedy vidíte, pan Černý si užil se socialismem a cenzurou své. Ovšem v dnešní době politicky korektní demokracie se stává terčem cenzury znovu. Facebooku se totiž nelíbila tato jeho citace:

„Další multikulturní perlička v náhrdelníku ‚to zvládneme‘ ve Švédsku: švédské město Örebro patří k nejméně bezpečným místům pro ženy ve Švédsku. Polovina žen se bojí vyjít ven po soumraku, což je kolem 16. hodiny. Zjistil to Národní ústav pro zdraví. Tento trend je rok od roku stoupající. Jde o loupežné přepady, znásilnění a sexuální obtěžování.“

Zákaz mazání názorů

Tento text zveřejnil Otto Černý na svém profilu na Facebooku. Já jsem jej převzal na svém oficiálním profilu a začaly se dít věci. Pohotoví soudruzi nezaháleli a nahlásili můj příspěvek jako porušení podmínek sociální sítě Facebook. Facebook také nezahálel a okamžitě můj příspěvek zablokoval s odůvodněním, že můj příspěvek nevyjadřuje respekt k ostatním lidem, a proto musím být potrestán.

Facebookem zablokovaný příspěvek Lukáše LhoťanaFacebookem zablokovaný příspěvek Lukáše Lhoťana|Facebook

Zamyslete se sami, jestli opravdu mnou sdílený text antikomunisty Černého je vulgární či agresivní? Osobně si myslím, že Facebook je víc než firma rozvíjející byznys. Je to projekt, jehož vedení naplňuje přesně jednu z definic neomarxismu – kombinuje socialistický přístup s kapitalistickým systémem. Je to snaha „vychovávat“ člověka směrem k autocenzuře a politické korektnosti. Nová propracovanější součást budování socialismu 2.0 – symbiózy soukromých nadnárodních firem a socialistických myšlenek.

K možné argumentaci některých čtenářů, že Facebook je soukromá firma, která si může stanovovat podmínky, jaké chce (pokud nejsou v rozporu se zákonem), bych rád dodal, že takový hostinský či restauratér si také nemůže dělat, co chce, a nemůže si dát do dveří cedulku „určeno jen pro kuřáky“ – nemůže to udělat, protože mu to zakazuje zákon. Tak se ovšem vlastně dostáváme k tomu, že návrh českých zákonodárců na zákaz mazání příspěvků na sociálních sítích není zas tak nesmyslný, jak se někomu může zdát.