Stát české silnice staví pomalu a pozdě je opravuje

Stát české silnice staví pomalu a pozdě je opravuje Zdroj: vymoly.cz

Očima libertariána: Stát a jeho silnice. Proč stát nestaví silnice včas a kvalitně?

Je vidět, že se maká. Na silnicích se staví. Takto vypadala snaha argumentovat a legitimovat stát. Stát a bandu lidí, kteří si říkají vláda. Zvláštní. Necelé čtyři kilometry, 3770 metrů. Přesně tolik se za rok 2018 podařilo státu postavit dálnic. Je vidět, že se maká.

Jsem si jistý, že oproti některým rokům se tento výkon dá považovat za úspěch. Stát a jeho silnice. Nechci, aby mi stát pod pohrůžkou trestu bral peníze a pak je dle své vůle přerozděloval. Nechci, aby se s mými penězi a s penězi všech těch, kteří nesouhlasí, nakládalo takto. Nezodpovědně a nešetrně. Nechci nést rizika a ztráty. Nechci být nucen účastnit se investice, o které jsem přesvědčen, že je špatnou investicí.

Chci, aby silnice mohla vlastnit, stavět a spravovat soukromá společnost. Chci, aby stát neměl monopol na pozemní komunikace. Chci, aby rizika nesla soukromá společnost, která si to spočítá, a přesto se rozhodne investovat. Důvěřuji takové společnosti, protože možnost ztráty je hnacím motorem, který zajistí maximální efektivitu. Důvěřuji takové společnosti, protože udělá-li špatné rozhodnutí, projeví se to.

Stát si efektivitu neumí spočítat

Pakliže je to dobrá investice, přinese nám užitek a bohatství. Pakliže je tato investice špatnou investicí, přinese ztráty a krach. Soukromá společnost ví, co má dělat. Mezi tím zde máme stát, který není schopen ekonomické kalkulace. Nevíme, zda užitek je větší, než zdroje vynaložené na realizaci. Nevíme, zda silnici vůbec chceme za cenu, kterou za ni skrytě platíme. Nevíme v jaké kvalitě a na kterých místech chceme silnice. Nevíme, zda není výhodnější jiný způsob dopravy. Jiný způsob dopravy, o kterém kvůli nucené investici do liniové stavby bohužel neuvažujeme.

Naopak víme, že stát za naše peníze, které nám bez zeptání sebral, centrálně naplánoval a udělal na mapě čáru. Nevědom si všech důsledků, které takové jednání přináší. Důsledků, které dopadnou na nás. A víme, že ač my jsme ti, kteří to platí, nikdo se nás neptá. Stát plánuje a vládne. Stát rozhoduje, zatímco my neseme negativní důsledky. Stát se směje, zatímco my zatínáme zuby.

Je vidět, že se maká. Stát je špatný sluha, ale zlý pán.