Poslanec Okamurovy SPD Radim Fiala kritizoval Gymnázium Blansko za akci, na které chodili kluci v sukních. Všechno bylo ale trochu jinak

Poslanec Okamurovy SPD Radim Fiala kritizoval Gymnázium Blansko za akci, na které chodili kluci v sukních. Všechno bylo ale trochu jinak Zdroj: Archiv/Gymnázium Blansko

Neomarxistický nátlak a preverzní genderová teorie, napsal o gymnáziu poslanec. Ředitel ho „utřel“

Zvrácená genderová teorie, neomarxistický nátlak a totalitní režim. Takové pojmy použil poslanec SPD Radim Fiala na adresu Gymnázia Blansko. Ve škole pořádali debatu o předsudcích a nerovnosti a kluci na ni přišli v sukních. Fiala také odkázal na fotky, které škola z akce zveřejnila. Jenže celé to bylo trochu složitější a ředitel školy Radek Petřík se celkem rázně ozval.

“Zvrácená genderová teorie už pronikla i do našich škol. Chlapci v rámci výuky společenských věd na Gymnáziu v Blansku nosí sukně, aby ukázali, že "Jinej neznamená špatnej: I muži mají právo na sukni".” Tak začíná Fialův příspěvek na Facebooku z 2. ledna, pod nímž se strhla neuvěřitelně vulgární diskuze.

Reakce byly celkem pochopitelné. Nutit děti ve škole “měnit” pohlaví by skutečně bylo na pováženou. Navíc v době, kdy misionáři novodobé tolerance své nekompromisní dobro šíří dosti netolerantně.

“Všechny totalitní režimy se pokoušely znásilňovat děti. Uděláme vše pro to, abychom ubránili v naší společnosti NORMÁLNÍ a RACIONÁLNÍ standardy a aby se mohly děti vyvíjet bez takovéhoto ideologického neomarxistického nátlaku,” ukončil Fiala svůj manifest.

Bylo to jinak

Jenže celá akce (mimochodem z června 2018) se uskutečnila trochu jinak, než jak to poslanec Fiala naznačil. “Jako ředitel školy s tímto tvrzením nesouhlasím. Takové akce podporuji, protože si myslím, že ve svém výsledku díky respektu, diskusi a kritickému myšlení podporují např. model fungující  tradiční rodiny daleko víc, než různé zákazy a příkazy, nadávky, netolerance a katastrofické scénáře, které se objevily na Facebookovém profilu pana poslance,” napsal v reakci ředitel Petřík. (celé vyjádření ZDE)

Kdyby se pan Fiala podíval na popis jím kritizované akce pořádně, možná by ji nakonec pochválil. Citujme ze zprávy, která na webu gymnázia visí od července: “[...] Mohli jste ale také vidět postavu krále s mečem a jeho pobočníky v obleku, kteří hájili tradiční rozdělení rolí mezi mužem a ženou. Fungující tradiční rodina má ve společnosti rozhodně nejvýznamnější postavení, určitě nebylo záměrem akce tento fakt popřít. Ale muž, který umí vařit, občas strčí nádobí do myčky a postará se o děti, je stejně úžasný jako žena, která dokáže přitlouct hřebík, vyměnit žárovku nebo vést firmu.” (celá zpráva ZDE)

“Vážený pane poslanče, abyste nemusel příště složitě hledat, rád bych Vás informoval, že už teď připravujeme další happening s názvem: Jinej neznamená špatnej: Tvůj názor nás zajímá, pokud ho umíš slušně vyjádřit!,” vzkázal nakonec ředitel poslanci.

Úplná apokalypsa, že, pane poslanče?