Marihuana - ceny se liší město od města

Marihuana - ceny se liší město od města Zdroj: Pixabay

Volná drogová scéna je jako učebnice tržní ekonomie

Na můj článek v tištěném Reflexu o pirátském legalizačním zákoně přišla řada nebývale věcných emailů. Ne s nadávkami, ale s konkrétními a věcnými informacemi, které mne překvapily až vyděsily. Myslím, že všichni ekonomičtí plánovači všech EU světa by si měli udělat výlet na volnou drogovou scénu, aby viděli volný trh v praxi.

Tolik rozumných zpětných vazeb nepamatuji. Na můj článek o legalizačním návrhu Pirátů skoro nechodily hejty, ale upřesňující informace, které jsou mimořádně zajímavé, a které by stály za výzkum nějakého ekonoma. Týkají se nabídky a cen drog na volném trhu.

V Praze ne za 250,-

Především - v článku jsem psal, že v Praze již léta stojí někde na ulici nebo v klubu gram šlechtěné marihuany 250 korun. Je to však - jak mi sdělilo opravdu hodně lidí, a mluvili ze zcela čerstvé zkušenosti - dejme tomu „cena proklamovaná“.

Po převážení bez plastového sáčku se ukáže, že si kupec nekoupil gram marihuany, ale takzvané „géčko“, což ve skutečnosti je obvykle 0,8 gramu - když je dealer slušnej. A je to - zase kupeckým slovníkem řečeno - cena obvyklá i hmotnost obvyklá, tak jako všichni nějak vědí, že géčku se sice říká géčko, že je to jako gram, ale samozřejmě to není gram, a nikdo se kvůli tomu na nikoho nezlobí.

Ze severní Moravy...

...pak přišlo několik emailů v podstatě výsměšných, ale zároveň trochu teskných. Jejich pisatelé si na jednu stranu tropili posměch z nehorázných cen marihuany v Praze - a zcela trefně konstatovali, že je to výsledek obrovského počtu cizinců a zcela anonymního trhu na otevřené drogové scéně a v řadě klubů. Takže na severní Moravě se prý gram skunku srovnatelného s kvalitou dostupnou v Praze kupuje běžně za sto padesát korun, a když se člověk trochu vyzná, tak za sto.

Kategorie „trochu vyzná“ ovšem už spadá mimo oblast „volná drogová scéna“, takže berme v potaz oněch sto padesát. Takže maloobchodní cena jednoho pytlíku konopí se v rámci jedné země, na vzdálenost necelých čtyři sta kilometrů, tolik liší. Což by byl u jiného typu zboží - snad kromě sexuálních služeb - rozptyl opravdu značný. Pokud by se samozřejmě nejednalo o povánoční výprodeje, které však na drogové scéně nebývají. Druhá polovina dopisů severomoravských čtenářů však už nebyla výsměšná, ale smutná - popravdě konstatovali, že je u nich tak levno proto, že je vcelku bída, a tedy nízká kupní síla, a dražší by se to neprodalo. 

A v severních Čechách...

... je zcela vážně zle. Ve třech městech jsou časy, kdy byla na volné drogové scéně k dostání tráva, dávno pryč - ta už se dá sehnat jen přes známé. Zato tenká lajnička perníku už je za kilo, a sežene se za pět minut.