ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Foto CNC - Martin Sekanina

Rozdělení společnosti je nevyhnutelné a bude se prohlubovat!

Je zvykem z obou stran hřiště – jak od kavárenského stolečku k hospodě, tak od hospodského stolu ke kavárně – vyzývat, aby „ti druzí“ nerozdělili společnost. Společnost rozdělil technologický rozvoj a nárůst komplexity systému, ne záměr lidí. A je až učebnicové, jak je tohle rozdělení přímo zodpovědné za politickou krizi v naší zemi.

To, jestli se chováme (v rámci všeobecné iracionality lidského myšlení) alespoň trochu rozumně, adaptivně a vývojově prospěšně, do velké míry závisí na tom, nakolik se orientujeme v prostředí a situaci, ve které se nacházíme. Ono ze všech stran kritizované rozdělení společnosti město x venkov, kavárna x hospoda nebo anonisté x voliči demokratických stran není dílem manipulace, rozdmýchávaní nízkých pudů ani politických čachrů. Jde o zákonitý následek nárůstu složitosti, komplexity naší reality, díky které se společnost rozdělila na dvě skupiny – na ty, kteří svět kolem sebe chápou, a ty, kteří se z důvodů nedostatečné intelektové kapacity v tomhle světě prostě už nedokážou zorientovat.

Intelekt je rozdělen

Podle normálního Gaussova rozložení, to jest úplně vlevo je nejmíň nejhloupějších, pak to narůstá, a nejvíc je uprostřed průměrných s IQ 100 (používám tuto zastaralou veličinu je pro její srozumitelnost, ve skutečnosti se dnes již inteligence vyjadřuje složitěji). No a pak směrem doprava, k vyššímu IQ, zase lidí ubývá, až těch opravdu chytrých vpravo na okraji je opravdu málo. Společnost opičí tlupy, kmene či feudální společností je srozumitelná zleva doprava každému. Tady je vedoucí šimpanz, hlava rodu, král, ten má moc a pravdu, zbytek drží hubu, a kdo bude něco kecat, dostane přes ni.

Už prvorepubliková demokracie a demokracie polistopadová byly srozumitelné lidem tak od IQ sto výše. Pokud myslíte, že přeháním – kolik procent občanů ví, že stát nemá sám žádné peníze, ale nejdřív je musí vzít občanům na daních? Kolik procent ví, že není souboj „občan versus úřady“, které po něm jdou, ale „občan versus policie a státní zastupitelství“ (které po něm opravdu občas jdou), ale že je také mezi těmi dvěma póly rozhodčí, který se jmenuje soud, a nepatří ani napravo, ani doleva, ale doprostřed sporu jako rozhodčí při fotbale? A kolik lidí ví, že do vězení neposílá lidi policie, ale rozsudek soudu? A to jde o ty nejzákladnější atributy demokratického státu!  Myslíte si, že to někdo pod IQ 100 dokáže pochopit? 

Po raketovém startu informační společnosti – ergo internetu – se složitost světa řádově zvýšila od bankovního sektoru až po zahrádkářství a internet se stal klíčovým faktorem našich životů. Na nejmenovaném českém serveru, který to před několika lety zveřejnil, byla nejčastější tato hesla: 123456, heslo, 12345, 123456789, vlastní křestní jméno. Taková užilo 1,8 procenta uživatelů. V loňském podle dle České bankovní asociace používalo slabé heslo přes 50 procent lidí. To jasně znamená, že padesát procent uživatelů internetu vůbec nechápe ani ty nejzákladnější, nejklíčovější principy kyberprostoru. A jak to bude pochopené jen o jedinou úroveň složitosti výše, než je něco tak jednoduchého jako tvorba bezpečného počítačového hesla, si raději ani nechci představovat. Takže: k pochopení dnešního světa už je potřeba větší IQ než 100. Možná 115. Z čehož neúprosně vyplývá, že většina populace už není schopna tento svět chápat, rozumět mu, orientovat se v něm, a tudíž se v něm nemůžou cítit bezpečně. 

Člověk potřebuje výklad

Takoví lidé potřebují nějaké vysvětlení světa, koncept, alespoň iluzi porozumění. A když té struktuře světa, ve které žije, aniž by ji chápal, opravdu nerozumí, s chutí se chytne libovolného vysvětlení, které jej (třeba úplně nesmyslně) zorientuje a dá mu pocit bezpečí a porozumění. Třebaže je postavený na průhledně směšných lžích a nesmyslech. Takže všichni ti svět nechápající, co se bojí, že je o práci připraví ze středověku přišedší negramotný somálský pastevec – imigrant, zvolili Okamuru bojujícího proti imigrantům, kteří tu nejsou. Dal jim strukturu, nazval nepřítele, vysvětlil svět, dostal hlas. Andrej Babiš, který odjakživa kradl a lhal a vědělo se to, dostal hlasy od těch, kterým řekl, že bude bojovat proti zlodějům a lhářům, protože to jsou „ti politici“. Dal koncept světa, dal nepřítele, je premiér. Podobně funguje Zeman, léčitelé, psychotronici, nové kulty, hvězdopravci a prodejci potravinových doplňků z řepy.

Když se ale podíváme na neúprosná čísla, tak najednou zjistíme, že lidí pod IQ 115 je opravdu o hodně víc něž těch s vyšším IQ, kteří už jsou schopni dnešní svět chápat. A že s každým navýšením komplexnosti bude těch chápajících ubývat, a těch dezorientovaných bude přibývat. Takže nárůst celkové slabomyslnosti je nevyhnutelný a nezastavitelný. Lidi do dvou skupin rozdělila narůstající složitost světa. Porozumění světu a tomu odpovídající názory a postoje včetně politických už netvoří v populaci Gaussovu křivku, a ty dvě populace spolu nemají mnoho společného. Smířit je nelze – ti vlevo jsou na to moc hloupí – a zcela jistě víme, že dokud tato civilizace nezkolabuje, tak jich bude relativně přibývat.