Medvěd na záběrech z 20. října.

Medvěd na záběrech z 20. října. Zdroj: FTV Prima

JXD: Zachraňte medvěda! Do Česka 21. století nesporně patří

Špatný vztah ke zvířatům dosud ovládá naši společnost a nechává v ní řádit ty nejnižší pudy. Na Moravě se po dlouhých letech konečně objevila důstojná šelma, která patří do naší přírody – medvěd. Úřady jsou však pohoršeny, a dokonce se diskutuje o odstřelu toho roztomilého zvířátka. Je to hanba, medvěd má v postmoderní společnosti své legitimní místo!

Kromě pražské mamby zelené (Dendroaspis viridis) je nejslavnějším zvířetem letošního podzimu medvěd hnědý (Ursus arctos), který se pohybuje na Zlínsku a žere tam zemědělcům chovaná zvířata. Vítaný návrat krále českých lesů je kalen ztrátami na ovcích, a tak se méně probuzení jedinci snaží medvěda odchytit a přestěhovat, či dokonce odstřelit. Je to nešťastné, zbytečné a nelegitimní – medvěd má v postmoderní společnosti plné ochranářů své legitimní místo, na kterém nikomu neškodí.

Původní životní styl medvěda je již v České republice bohužel vyloučen. Naše země už sedm tisíc let není divočinou vhodnou pro medvědy, ale krajinou přestavěnou člověkem, antropocenózou. Jak jsme v neolitu začali klučit a obdělávat zem a jak je od neolitu většina naší vlasti osídlená a osetá člověkem, zmizelo prostředí vhodné pro medvěda a ve střední Evropě kromě Šumavy a severomoravských pralesů panují krajinné podmínky vhodné pro člověka. A medvěd se svým původním životním stylem se sem prostě nevejde.

Definitivně – i v oblastech posledních českých divokých a hlubokých lesů – byl vyhuben v průběhu 17. a 18. století, protože se nikam nevešel. Teritorium jednoho medvěda je totiž řádově několik stovek až tisíc kilometrů čtverečních, což je u nás trochu problém. Všude jsou lidi. Navíc je krajina protkána sítí komunikací a pohyb medvěda po českých luzích je tím zcela vyloučen. Medvěd nerespektuje pravidla silničního provozu při přecházení dálnic, chodí po železniční trati a při pohybu po silnici nižší kategorie zásadně nedává přednost zprava. Takže aby tu volně pobíhali medvědi, fakt nejde. Navíc když žerou farmářům ovce.

Máme ale ochranáře

V postmoderní společnosti však už nemusí medvěd lovit. Záliba naší mladé neomarxistické levice v právech zvířat je tak vysoká, že se běžně demonstruje za práva tygrů před cirkusy, které tygry nikdy nechovaly. Proto bude pro ochranáře jistě hračkou zajistit wellness moravského medvěda tak, aby nedocházelo ke ztrátám na ovcích.

Postup je úplně jednoduchý: Chce to, aby ochranáři vyhlásili permanentní blokádu lesa, kde chtějí bědného méďu odstřelit, a dennodenně chodili protestovat. Místo blokády je jasné: Skiareál na Trojáku, kde zlínský medvěd pravidelně korzuje. Jasný je i postup blokády: Odpoledne tam vždycky přijede jeden ochranář, přiváže se pevně řetězem ke stromu a vyčká do soumraku. Se soumrakem přijde jako správná noční šelma medvěd a přítomnost přivázaného ochranáře zaznamená.

Medvěd má dvě základní povahové vlastnosti: Lásku k medu a lenost. Proto se samozřejmě nebude pracně honit za nějakou panicky prchající ovcí, aby se nažral, ale pohodlně povečeří přivázaného ochranáře. Medvěd se nají, ovce zůstanou v pořádku a ochranáři budou mít radost, jak pěkně ochránili medvěda.

Takže, pane Čunku!

Nechte si své zpátečnické představy o odstřelu medvěda pro sebe! Je 21. století, kdy se chrání práva zvířat. Medvěd má stejné právo pobývat na Zlínsku jako vy! Tak ho laskavě nechte na pokoji, spořádaně jej krmte ochranáři a neprosazujte svá nepřijatelná a genocidní řešení! Pokud tato společnost neuhájí práva medvědů, demokracie končí!