Serena Williamsová se hádá se sudím Ramosem ve finále US Open

Serena Williamsová se hádá se sudím Ramosem ve finále US Open Zdroj: Reuters/Danielle Parhizkaran-USA TODAY SPORTS

Bílý sport pod bičem mužských otrokářů? Boj proti sexismu, ale jen když se nám to hodí do krámu

Celým (nejen) sportovním světem aktuálně hýbe kauza ze sobotního finále US Open. Za vše může paní Serena Williamsová, která se velice „svérázně“ a hlavně nesportovně chovala ke zkušenému portugalskému rozhodčímu na umpiru Carlosi Ramosovi.

Hranice tenisového světa překročilo zejména prohlášení Williamsové hrající si s falešnou kartou dnes tolik oblíbeného boje proti „sexismu“. Bývalá světová jednička mj. tvrdila, že se s ní při zápase údajně nezacházelo stejně jako s muži. Po vzoru rekreačního tenisty Václava Klause zde opravdu, ale opravdu musím zvednout své (ne)pěstěné obočí.

Nadto na tiskové konferenci obvinila rozhodčího Ramose ze sexismu. Prý by nikdy nevzal game muži. A to i v případě, že by mu ten hráč sdělil, že je zloděj! (Ano, „zloděj“, tak to řekla paní Serena.) Zatímco na slabou ženu si prý ten mamlas rozhodčí jen tak dovolil.

Nevím, jak Vás, ale mne nadzvedlo z gauče troufalé prohlášení Williamsové: „Já jsem tady, abych bojovala za práva a rovnost žen.“

Pro pět ran do antuky, čím ostřílená tenistka Serena za ta zmíněná práva vlastně bojovala? Tím, že nadávala rozhodčímu a obvinila ho nesmyslně a vykutáleně ze sexismu? Dodejme, že rozhodčí rozhodl zcela správně, což se potvrdilo i později z videozáznamů.

Závěrečný smeč

Mnoho novinářů a politiků dnes rádo chodí kolem horké kaše a neříká věci napřímo. Já zde toto (ne)psané pravidlo poruším: Je opravdu trapné a nedůstojné, pokud někdo zneužívá boj za rovnost pohlaví k svému prospěchu, jak to činila zmíněná americká tenistka! Hanba jí!

V nadsázce možno konstatovat, že pokud chce někdo bojovat za rovnost mužů a žen v tenise, tak by měl navrhnout, aby muži a ženy hráli dohromady. Společně. To by byla skutečná rovnost! Copak ženy neuráží, že musí hrát svá utkání na grand slamech separátně, tedy jen samy mezi sebou, de facto bez účasti nejlepších hráčů planety? Zápasy smíšených deblů jsou jen velice slabou náplastí na tento genderový nešvar.

Troufnou si bojovnice a bojovníci za „rovnost“, do jejichž čela se minulý víkend postavila paní Serena W., uvažovat i tímto směrem?