Konopí je levné a roste všude, proto se masově vyrábějí jeho smrtící syntetické náhražky. Ach jo...

Konopí je levné a roste všude, proto se masově vyrábějí jeho smrtící syntetické náhražky. Ach jo... Zdroj: ČTK/Fotobanka ČTK/Sojka Libor

Když se ještě fetovalo rozumně aneb Co ukázala smrtelně nebezpečná droga v Ostravě

Drogová tragédie na severní Moravě teprve začala a už má prvního mrtvého. Vražedné neznámé drogy je mezi lidmi zřejmě víc. Je mezi těmi nejchudšími, kteří nemají žádné vzdělání, zábrany a pud sebezáchovy, a tak možná mrtvých přibude. Přitom už první smrt je tak nesmyslně hloupá, že by zasloužila Darwinovu cenu. Ta se uděluje člověku, který si zavinil vlastní smrt takovou hloupostí, že je nakonec lepší, že své geny odstranil z genofondu lidstva.

Umřel bezdomovec a ostravská policie a lékaři našli v jeho krvi kromě alkoholu také syntetické cannabinoidy. Strašlivou a nesmírně nebezpečnou drogu, která je úplným nesmyslem. Nevěděla sice, co to je, ale protože to bylo „rozpytlíčkované“, usoudila, že se to dá fetovat. Tak to rozhodila mezi ostatní bezďáky, začaly jezdit sanitky, pak přišlo první úmrtí a na další se čeká. Přitom je ta celá kauza postavena jen a jen na lidské hlouposti.

Hledání nezakázané alternativy marihuany

Část z nich vzniká někde v Číně jako výsledek činnosti organizovaného zločinu. Čínský chemik navrhne novou (a tedy legální) umělou náhražku zakázané marihuany, ve fabrice toho pár tun umatlají, pak rozprodají do Evropy, než si tamní úřady všimnou a látku zakážou.

Pak Číňan vymyslí další novou (a tedy nezakázanou) náhražku konopí – syntetický cannabinoid – a kolečko jede znovu. Že tito lidé vyrábějí vražedná svinstva, je pochopitelné, je jim to jedno. Syntetické cannabinoidy však zcela zbytečně vznikají i v rámci našeho „solidního“ farmaceutického výzkumu, jsou s nimi opakovaně tragické zkušenosti, a přesto se je hraví vědci pokoušejí syntetizovat dál.

Cannabionoidy a léčba

V konopí je nejméně sto známých (ale sami vědci přiznávají, že ještě nejméně desítky zatím vědě neznámých) zcela unikátních látek, které nevytváří žádná jiná rostlina. Jmenují se proto podle konopí – cannabionoidy – a částečně prozkoumané jsou dvě. THC a CBD. A mají skoro zázračné léčivé účinky.

Proto by spíše vědci měli zkoumat těch 98 neprozkoumaných – a pravděpodobně také léčivých – sloučenin z konopí, a ne se snažit vytvářet úplně zbytečné syntetické náhražky marihuany.

Již v roce 2006 prošel v Evropě řadou klinických testů přípravek Rimonabant (prodávaný jako Acomplia či Zimulti). Měl být proti tloušťce a zasahoval cannabinoidní receptory. Pacienti popravdě hubli, ale měli z toho syntetika takové deprese, úzkosti a sebevražedné tendence, že byl lék stažen už v roce 2008, po dvou letech.

V lednu 2016 pak ve Francii zemřel dobrovolník při testování další náhražky konopí. Dalších pět dobrovolníků, kteří se testování zúčastnili, skončilo ve špitálu. Lék měl léčit bolest a měla to být náhražka konopí.

Nesmyslnost hledání alternativy k THC

Pro pochopení nesmyslnosti vývoje takové látky: Konopí z pole je levné. V něm obsažená nejznámější účinná látka THC velmi účinně tlumí bolest a stačí až do „opiátové“ intenzity bolesti, a proto začíná být konopí celosvětově masově užívaný lék (nejen) na tišení bolesti.

Předávkováním THC se totiž nelze zabít a nejsou zaznamenány vůbec žádné závažné vedlejší účinky. Proto se snažit vyrobit nejlépe z ropy syntetickou náhražku něčeho, co je tak levné, proti bolesti funkční a netoxické jako konopí, je opravdová slabomyslnost. Takže syntetické cannabinoidy by v podstatě vůbec neměly existovat.

Dealerská etika

Když perníkáři před třiceti lety v domácí laboratoři vyrobili pervitin, první se našlehl vařič, aby vyzkoušel, co to vyrobil. Když zůstal naživu, dali si i ostatní.

Když jsem před dvaceti lety – poslední moje experimenty se syntetickými drogami – kupoval od nebožtíka Petra v Olomouci extázi, tak jsme si dali z toho pytlíku, odkud je tahal, kouli oba. Patřilo k běžné dealerské etiketě, že si prodejce dal s klientem prodávané zboží, aby prokázal, že to není jed. A i mezi kedrami (sešlý uživatel heroinu) se vědělo, že drogy neznámého původu se nekonzumují.

Ostravský případ ukazuje, že tahle metodika prostého přežití mezi uživateli drog už nefunguje. Najít něco v popelnici, nevědět, co to je, myslet si, že se to dá fetovat, a vyfetovat to? Ano, to je opravdová slabomyslnost. Idiotismus, na který by se ještě nedávno nezmohl ani paranoidní perníkář, co už má deset let úplně vyhrabáno. Dneska je to, jak tragédie ukázala, mezi ostravskými bezdomovci úplně normální.

Takže při vší úctě a respektu k tragédii zmařeného života – ti ostravští (při)otrávení si své problémy a smrt zavinili sami svou vlastní, nekonečnou, neohraničenou a galaktickou hloupostí. Ani fetovat se nesmí úplně blbě, jinak lidé umírají.