Miloš Zeman se v doprovodu své manželky vydal přivítat prvňáčky ve škole

Miloš Zeman se v doprovodu své manželky vydal přivítat prvňáčky ve škole Zdroj: Foto Blesk - David Malík

Zeman před tabulí aneb Sedněte si, Mlho

Jít poprvé do školy není nic extra příjemného samo o sobě. Prvňáci na Základní škole T. G. Masaryka dostali rovnou dvojitou nálož. Kromě prvního kontaktu s autoritou školní se dočkali první konfrontace s autoritou politickou v osobě nejvyššího velitele ozbrojených sil a hradního pána Miloše Zeman.

Pana prezidenta přišli školáčkům ukázat jeho paní a jeho Ovčáček. Není jasné, proč všude na světě tento zvyk děsit děti nejvyšším pohlavárem vlastně přetrvává. Jako by nestačil nerudný školník, co je hned zkraje důkladně sjede za chybějící přezůvky.

V každém případě se děckám hned první den pobytu v instituci, jež je má údajně připravit na cestě k občanství, ale většinou se tam spíš naučí, jak Horáčkovi z béčka nepozorovaně čornout svačinu, dostalo ochutnávky veřejného života. Mnozí rodičové se totiž rozhodli protestovat proti tomu, že se prezident ocitne na vzdálenost úderu holí od jejich ratolestí.

Někteří si připnuli na klopu červené trenky a jedna matka, zřejmě pejskařka, rovnou zvolala: „Fuj, táhni.“ Ústa Zemanova, entita známá také jako Jiří Ovčáček, paní okřikla, ať se chová slušně. Na Twitter pak Ústa napsala, že takové chování na půdu školy nepatří.

Urážející Zeman

Inu, možná mají pravdu, Ústa. Řekněme si, co jiného a kam ještě nepatří: Kundy do Lán, chlastomety s nápisem „Na novináře“ na tiskové konference, vtipy o likvidaci odpůrců na schůzky s Putinem, LUKOIL na Hrad.

Miloš Zeman využívá každé veřejné příležitosti, aby někoho urazil, ponížil nebo osočil. On i jeho okolí jsou pak tuze překvapeni, když mu někdo oplatí stejně. Náhle se zaklínají prezidentským majestátem.

V Česku se najde mnoho lidí, kteří nijak nemilují Václava Klause nebo Václava Havla. Přesto se jejich prezidentování bez podobných excesů téměř obešlo. Zeman, který do světa neustále metá slova o hnoji, blbcích a idiotech, lísá se k domácím oligarchům a zahraničním autokratům, pouze sklízí plody své činnosti. Je začátek školního roku a do vysvědčení je daleko. Ale prezident republiky už stačil za posledních pět let vydat vysvědčení sám sobě. Nedostatečně, Mlho. Sedněte si.