Takovým lidem jako on se můžete smát  a pískat na ně. Oni však nezapomínají.

Takovým lidem jako on se můžete smát a pískat na ně. Oni však nezapomínají. Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Blábol roku: Člen hnutí ANO navrhl obviněného Babiše na státní vyznamenání za boj proti rozkrádání

Miloš Zemam má o čem přemýšlet. Člen písecké organizace hnutí ANO Ing. Václav Makrlík mu totiž v dopise navrhl, aby u příležitosti 100. výročí vzniku Československa udělil Andreji Babišovi státní vyznamenání. Pan Makrlík našel i fantastické důvody. Člověka, který je obviněn z vážného dotačního podvodu a zásadně rozděluje zemi, navrhl kvůli tomu, že prý bojuje proti rozkrádání a korupci a „politicky stabilizoval český stát“. Tak určitě.

Samozřejmě těžko najít méně vhodného kandidáta na státní vyznamenání, než je premiér Andrej Babiš. V jaké formě a rozpoložení Ing. Václav Makrlík musel být, když něco podobného vymyslel, těžko říct. Ale navrhnout na vyznamenání člověka v době, kdy se šetří jeho kauza z dotačního podvodu, to je skutečně mimořádná nehoráznost a hloupost. Navíc Babiš rozhodně nijak nepřispívá k „vnitrostátní politické stabilizaci“, naopak je to právě on, kdo společnost zcela zásadně rozděluje. Tak to je bez ohledu na to, zda mu bude v kauze Čapí hnízdo dokázána vina, nebo bude shledán nevinným.

Premiér Babiš na návrh reagoval se skromností mu vlastní: „Myslím, že je to nevhodné a určitě bych to odmítnul,“ řekl webu iDNES.cz. No, nevhodné to je, ale Miloš Zeman, pokud dokončí své funkční období, bude prezidentem ještě několik let. Takže příležitostí bude ještě dost. Co je odmítáno dnes, může být zítra jinak. Na to jsme si už u současného předsedy vlády zvykli.

Ing. Václav Makrlík také ve svém dopisu píše, že na prezidenta vyvíjejí tlak „některá politická uskupení a jimi ovládaná média“. Mohl by pán Makrlík vysvětlit, která média některá politická uskupení ovládají? Prosím konkrétně a podle relevantních důkazů. Pokud je české veřejnosti známo, tak některá velká média vlastní holding Agrofert, který musel Andrej Babiš, předseda hnutí ANO, vložit do svěřeneckých fondů. O tom, že by další parlamentní strany vlastnily nějaká vlivná média, není nic jiného známo.

Pro ilustraci, zde je dopis pana Makrlíka prezidentu Zemanovi:

Vážený pane prezidente České republiky,

využívám tímto svého občanského práva a dovoluji si Vám navrhnout a doporučit, abyste u příležitosti stého výročí vzniku Československé republiky udělil panu Andreji Babišovi, předsedovi vlády České republiky, příslušné státní vyznamenání za jeho celoživotní boj proti rozkrádání státního majetku a s tím spojenou korupcí, za vnitrostátní politickou stabilizaci českého státu, o kterou se zasloužil zformováním vlády, která, přes nesmírné obstrukce, získala důvěru poslanecké sněmovny ČR a za výrazné zviditelnění českého státu na mezinárodní politické scéně.

Tento návrh jsem prezentoval na sněmu okresní organizace hnutí ANO Písek již v lednu tohoto roku a byl přijat souhlasně všemi přítomnými členy.

Vážený pane prezidente, přeji Vám hlavně zdraví, abyste mohl nadále čelit na Vás vyvíjenému tlaku některých politických uskupení a jimi ovládaných médií.

S pozdravem ANO bude líp,
Ing. Václav Makrlík
člen OO hnutí ANO Písek
Nová Ves u Protivína 32
398 11 Protivín