Václav Klaus ml. na oslavě svého otce.

Václav Klaus ml. na oslavě svého otce. Zdroj: Jakub Poláček, Martin Přibyl, archiv Blesku

Mladý Klaus by si měl jít hrát sám. Nebo s Okamurou

Klaus mladší se pustil do mudrování o smyslu přítomnosti českých vojáků v Afghánistánu. Oháněl se přitom nepravdivými výroky. Omlouvat se prý nehodlá, fakta nejsou podstatná, důležité je, jak to myslel. Veřejnost by mělo hlavně zajímat, proč tento pán ještě setrvává v ODS.

Poslední Klausův mediální zářez je už obecně známý, tedy zcela telegraficky: Co prej do toho Afghánistánu lezem, když tam prd změníme. Navíc řada dalších států NATO tam také vojáky nemá. Úplně nejvíc je tam nemají Turci a to je jejich armáda sakra větší, než ta naše. Čeští vojáci mají zkrátka být doma a bránit hranice.

Obratem se ukázalo, že bývalý matikář ve faktech plave jako záškolák při závěrečné písemce. V Afghánistánu mají vojáky nejen Turci, ale všechny státy NATO, třeba i Island, jehož ozbrojené síly čítají nějakých dvěstě mužů v aktivní službě. Naši vojáci tam slouží například proto, aby se z Afghánistánu, kde se v posledních letech začíná roztahovat pobočka Islámského státu, nestala druhá, mnohem krvavější a ještě nezvladatelnější Sýrie.

Mladší z rodu Klausů se ohradil, že texty nepíše s encyklopedií v ruce (a na Google má zřejmě alergii) a za nic se omlouvat nebude. Poněkud nesouvisle také přidal další petardu: totiž že podporuje senátní kandidaturu hudebníka a pivního znalce Ladislava Jakla. Ten se o senátorský post uchází na Praze 2 pod hlavičkou SPD. Ve stejném obvodě ale také kandiduje Vladimír Kratina, reprezentant ODS. Tedy strany, jíž je Klaus ml. stále členem, pokud si to ještě někdo pamatuje.

Klaus je vůči ODS ve zvláštním postavení: ve volbách získal vůbec nejvíc preferenčních hlasů, na sociálních sítích je zdaleka nejviditelnějším občanským demokratem, jeho pravidelné pondělní komentáře si každý týden přečte násobně víc lidí, než oficiální stanoviska šéfa strany Petra Fialy.  Ale mezi straníky není pravě populární: pražská ODS ho nezvolila svým místopředsedou, na letošním lednovém kongresu se ani nepokusil kandidovat do vedení.

A tak zatímco Fiala horko těžko lepí obraz odéesky jako fiskálně konzervativní a společensky poměrně liberální strany, junior jede bomby na vlastní triko: z EU vystoupit, i kdybychom měli zchudnout jak myši, na mise vojáky neposílat a Jakl, chlápek co si myslí, že nejlíp jsme na tom civilizačně byli někdy kolem roku 1890, kdy chlapi drželi manželky na pěkně krátkém provaze, je ideální kandidát do Senátu. Teď už se několik politiků ODS ozvalo, zda Klaus mladší své další působení ve straně nechce zvážit. Divit se jim nelze.

Napříč celou Evropou se daří politikům, kteří kombinují hodně volné nakládání s fakty, agresivní rétoriku a okázalou lidovost. U nás tohle políčko sice obdělává Tomio Okamura, ale Václav Klaus mladší mu zdatně sekunduje. Jeho mediálním výstupům aplauduje podobný segment voličů, jako Okamurovi. Navíc, na rozdíl od obchodníka s japonskými specialitami a politickou teplou vodou vypadá Klaus ml. přesvědčivě. Jako někdo, kdo skutečně věří tomu, co říká. Taková věc je u pravicového populisty jistě neocenitelná.

Nicméně ODS se musí poměrně rychle rozhodnout: buď se smíří s tím, že její nejvýraznější tváří je muž, který se v  zásadních věcech neshoduje s celkovou orientací partaje a viditelně má blíž k jiným stranám, ale zase dokáže přitáhnout voliče, které by ODS běžně neoslovila. Anebo se u modrých ptáků rozpomenou, že chtějí být liberálně-konzervativní stranou a Klause mladšího, kvůli němuž je mimochodem ODS pro mnoho lidí naopak nevolitelná, pošlou hrát si do jiného pokojíčku s někým jiným. Třeba s Tomiem.

Ovšem mladý Klaus zjevně není právě týmový hráč. A z kruhů blízkých jeho otci se ozývají hlasy, že SPD sice ukázala cestu, jak zmobilizovat antiliberální voliče, ale nyní by ten konzervativní nacionalismus měl vzít do ruky někdo intelektuálně vybavenější. Kormidlovat vlastní novou stranu by Klaus syn jistě uvítal víc, než dnešní pozici vzpurného solitéra. A Klaus otec, který se od veřejného dění bytostně nedokáže odtrhnout, by právě tak uvítal přímý spoj zpět do aktivní politiky. Mimochodem, za jak dlouho že jsou prezidentské volby?