Squatt Klinika, kde je vídána Marie Feryna. Pokud je někdo vídán tady, nejspíše neexistuje.

Squatt Klinika, kde je vídána Marie Feryna. Pokud je někdo vídán tady, nejspíše neexistuje. Zdroj: Ondřej Szollos

Cyklický večer s inteligentní fyzičkou aneb Marie Feryna je kvantový jev!

Okouzlující večer s mimořádně inteligentní fyzičkou by si asi moc čtenářů neužilo, ale mě se líbil. Jednak jsme si moc hezky pohovořili o entropii, za druhé jsem díky tomu večeru pochopil základní zákonitosti kvantové fyziky, a že se kvantové jevy vyskytují velmi často. A že jsem o nich dokonce napsal dva články, a šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš tři.

Entropie se česky řekne „míra neurčitosti/neurčitelnosti systému/informace“, ale význam slova je bordel, nikoliv ovšem nevěstinec (to je účelové zařízení). Vysoká entropie je stav, kdy se nedá kompetentně předpokládat pravděpodobnost čehokoliv, neboť se může stát cokoliv, a nejvyšší entropii v našem časoprostoru má plazma, kde už je takovej bordel, že elektron neví, ke kterému patří protonu.

Druhá věta termodynamická říká, že entropie narůstá. A když si popovídáte o nárůstu informační entropie v naší společnosti, je o čem povídat.

Večer probíhal cyklicky

Témata našeho rozhovoru s fyzičkou se točila ve zcela stejné hodinové spirále několikm hodin za sebou. Půl hodiny jsme si pěkně povídali o nárůstu entropie v naší společnosti - pokaždé pro jinou oblast života. Následující čtvrt hodinu vyjadřovala paní doktorka neskrývaný podiv, že existují jedinci, kteří nechápou tak samozřejmé, jasné, staré, známé, jednoduché a v podstatě nudné jevy, jako je kvantum a pole. A že k nim patřím.

Já jsem na revanš v této fázi vysvětloval paní doktorce, že její sociální bublina tvořená špičkovými fyziky z Akademie věd není reprezentativní vzorek populace, a že většina lidí nemá IQ přes sto padesát jako ona, jak se dosud zjevně domnívala. Další čtvrthodina pak probíhala, že se mi paní doktorka (pokaždé jiným způsobem) snažila vysvětlit kvantum a pole, a já mlčel a nic nechápal.

Jak jsem pochopil kvantovou fyziku

Paní doktorka neví (a nemohla dlouho pochopit), že sociální psycholog, který se živí jako reportér Reflexu, v úplnosti nechápe pojem „efekt pozorovatele“, který najednou padl. Ale jak to pochopila, bylo jasno, a může za to kočka. Schrödingerova.

„Paní doktorko, já jsem z nejslavnějšího kvantového myšlenkového modelu Schrödingerova kočka pochopil dvě věci. Že v kvantové fyzice je to jinak, a já ji nepochopím. Protože tam můžou ve stejném čase nastat dva vylučující se jevy, a to jsem fakt neviděl a neumím si to představit.“

„No samozřejmě je tam efekt pozorovatele!“, zdůraznila paní doktorka. A pak mi vysvětlila, že efekt pozorovatele je v kvantové fyzice tak velký, že stav, kdy se společně vyskytnou vzájemně se vylučující jevy, nikdy nikdo neviděl a neuvidí, protože v přítomnosti pozorovatele nenastanou. A bylo jasno. 

Kvantové aspekty Marie Feryny

Marie Feryna je zároveň žena i muž, ale ještě ji při tom nikdy nikdo neviděl. Lze samozřejmě dohledat zdroje, kterými lze pseudoargumentovat, že existuje. Jejich společným jmenovatelem je snížená hodnověrnost. Jako osoba (jako že chodí a má hlavu) je Marie Feryna ve své kvantové podobě (zároveň žena i muž) vídána ve sqauttu Klinika. Squatt je sociálně patologický jev a důvěryhodnost výpovědi obyvatel sociálně patologického jevu je snížená.

Jako autor (jako že něco napsala) Marie Feryna v kvantové podobě vystupuje také na serveru a2larm.cz - časopise Alarm.  Například v článku „Obhajoba jiné jinakosti (včetně pedofilie)“ tam píše: "nikdo se hlouběji nezaobíral tématy jako bi/pansexualita nebo trans* a nebinárními lidmi. Jde o problém tzv. viditelnosti, od manifestace vlastní existence po základní milostné a sexuální projevy na veřejnosti – v tomto směru mají cis gayové a cis lesby před ostatními náskok. Většinová společnost dále naprosto ignoruje fakt, že manifestace cishetero hrdosti se odehrává dvaapadesát týdnů v roce.“

Bizarní podpora státu

To zjevně nedává smysl, ale je to tam napsáno. Mezi těmi, co Alarm podporují či v minulosti podpořili, je i Multikulturní centrum Praha. Multikulturní centrum Praha je zapsaný spolek, který se zabývá otázkami spojenými se soužitím lidí z různých kultur v České republice a v jiných částech světa. Usiluje o společnost založenou na respektu k lidským právům, politické rovnosti a snižování sociálních nerovností. Ovšem věrohodnost zdroje je limitována skutečností, že jako sponzory na jejím webu najdeme loga. Třeba Prahu, Ministerstvo zahraničních věcí, a dvě modré vlajky Evropské unie. Jak víte z Reflexu, z unijních peněz čerpali i prodejci perpetuum mobile, a jak fungují v této zemi věci řízené a dotované tímto státem z vašich daní, víme všichni. Takže věrohodnost informací z Alarmu je limitovaná, ale víme, že čerpaj. 

K dohledání v kvantové formě je Marie Feryna také na serveru itvar.cz, což je internetová verze časopisu Tvar. To je v současné době nejčastěji a nejdéle vycházející literární časopis v České republice, existuje nepřetržitě od r. 1993. Vydává jej spolek Klub přátel Tvaru. Třeba v básni Orál tam píše kvantový jev Marie Feryna: „arteterapeutická nahota performance přívětivá sepjaté ruce podvolený úklon plivnutím navlhčená řiť“. Vydává Klub přátel Tvaru. Vychází s podporou Ministerstva kultury České republiky, Státního fondu kultury České republiky. Takže známe díky literárnímu časopisu sexuální preference Marie Feryny a to, že jsou publikovány za vaše peníze. Čerpaj na úchylárny. Věrohodnost zdroje je snadno zpochybmnitelná.

Smutná realita

Popsali jsme kvantový aspekt Marie Feryny. V nepřítomnosti pozorovatele je to vzájemně se vylučující kvantově - genderový jev. A pokaždé, když ji viděl někdo z jiného než neomarxistického prostředí čerpajícího dotace z vašich daní, tak byla chlap a jmenovala se Jiří.