Video placeholde

Prezident republiky opět vyzval k násilí na novinářích

Miloš Zeman lže (jako o Peroutkovi) a okázale ignoruje soudní rozsudky. Za hejt na Peroutku se totiž dosud neomluvil. Jak postupuje čas a Zeman stárne, čím dál častěji se pak uchyluje k výzvám k násilí. K násilí na novinářích. Naposledy k němu vyzval včera na severní Moravě.

S naším panem prezidentem jsme si zvykli na leccos. Asi nejvýmluvnější příhoda, která jej v průběhu jeho prezidentování postihla a která jej plně charakterizuje, je šavle u korunovačních klenotů.

Tedy abych nepřeháněl - šavli na Svatováclavskou korunu nakonec Miloš Zeman nehodil. Ale totální absence jakéhokoliv respektu k symbolům české státnosti, kterou pan prezident ukázal, předznamenala, kudy se budou ubírat jeho další kroky. Totální neúctou k čemukoliv.

Hejt na Peroutku

Dalším zaznamenáníhodným projevem pana prezidenta, potvrzujícím neschopnost držet se elementární slušnosti, bylo rozhlasové vystoupení na téma kundasem kundatam. Zde Miloš Zeman okázale poplival hned několik vcelku zásadních pravidel etikety. Totiž že prezident zastávající úřad hlavy státu nemá na veřejnosti používat slovo kunda. A také, že - ať už prezident, nebo řadový občan - nemá ve veřejnoprávním mediu mluvit sprostě, a to ani když cituje.

Alespoň tehdy nikoho přímo nenapadl. To se ovšem změnilo ve chvíli, kdy si pan prezident vymyslel, že Ferdinand Peroutka napsal článek „Hitler je gentleman“. Není známo, zda to Zeman uvedl jako záměrnou lež, aby vyvolal mediální humbuk, zda si to spletl, nebo zda jde o výplod korsakovské, vaskulární či alzheimerovské demence.

Bez ohledu na příčiny výroku jde o sprostou urážku. Zeman se nikdy za svůj hejt neomluvil, a mluvčí Ovčáček, i když tomu obětoval dlouhé noci, článek nenalezl. Zde pan prezident ukázal, že pohrdá nejen slušností, ale i pravdou. A to i v případě, že jeho lži někoho urážejí.

Causa novičok

Zcela nekompromisně se pak postavil Miloš Zeman k zákonnému pořádku této republiky. V cause novičok totiž zásadně porušil své povinnosti a pravidla týkající se výkonu jeho úřadu. Nemluvím o tom, že svým nepravdivým prohlášením o výrobě novičoku v ČR významně na mezinárodní úrovni podpořil Putinovu propagandu.

Mluvím o tom, že ve svém prohlášení o výrobě novičoku v Česku vybreptal do éteru informace, které pocházely od tajných služeb, které byly neveřejné, měly jistý stupeň utajení, a nikdo včetně prezidenta si z nich nesmí dělat privátní televizní show. Takže Zeman ukázal, že nemá nejmenší úctu ani k zákonům země, kde prezidentuje.

Zfackovat novináře!

Už jednou pan prezident předvedl, že mu není cizí ani vyzývání k násilí a podněcování k nenávisti. K nenávisti k novinářům. V Moskvě, na návštěvě u svého "řídícího důstojníka" Vladimira Putina, pronesl (byť ne v oficiálním projevu, ale na chodbě) památnou větu „Novináře je třeba likvidovat!“

Kdyby prostý občan napsal na Facebook, že je potřeba nějakou skupinu obyvatel likvidovat, tak ho zavřou. Zemana nezavřou, nemůžou, je prezidentem. A tak jeho sebevědomí sílí. Nyní vyzývá k násilí proti novinářům už rovnou z pódia.

Spanilá jízda Miloše Zemana po severní Moravě, Jakartovice, úterý 15. května 2018, pan prezident odpovídá na dotaz diváka, co dělat s novináři, kteří jej napadají: „Někdy mám pocit, že pár facek, dobře umístěných, by taky bylo na správném místě.“ (Podívejte se na video v úvodu článku.) Takže prezident republiky vysvětluje národu, že je dobré páchat fyzické násilí na novinářích. Prezident republiky, ve které je vyzývání k násilí proti skupině obyvatel trestným činem. Proto myslím, že je načase vyzvat k odbornému posouzení mentální způsobilosti Miloše Zemana nadále vykonávat prezidentský úřad. 


Čeští hokejisté se ve čtvrtek střetnou ve čtvrtfinále se Spojenými státy. On-line přenos, vše o hokejovém mistrovství, další program a informace najdete na iSport.cz >>>