Předseda ČSSD Jan Hamáček - ilustrační snímek.

Předseda ČSSD Jan Hamáček - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Slabou, nejednotnou a finančně vyčerpanou ČSSD slupne Babiš ve vládě jako malinu

Česká sociální demokracie se velmi urputně snaží s hnutím ANO, respektive s Andrejem Babišem, protože především o něj v tomto případě jde, vyjednat podmínky svého vstupu do vlády. Pokud nakonec ČSSD bude v kabinetu sedět, v ničem jí to nepomůže. Několik desítek lukrativních míst socialisty nezachrání od vyprázdněnosti, která je zachvátila. A vytrvalé myšlenkové nejednotnosti, tedy toho, čemu se říká „každý pes, jiná ves“.

ČSSD je sice na naší politické scéně stranou s dlouholetou tradicí, ale to přece neznamená, že dnes má koho oslovit, lépe řečeno, že umí někoho oslovit. Pro mladé generace je neatraktivní, protože ve způsobu svého uvažování je až moc tradiční. Žádné nové nápady nenabízí, orientace na to, co tady dávno bylo a možná se už vytratilo, nevěští pro socialisty do budoucnosti nic dobrého. Společnost se vyvíjí jinak, než se většině členů ČSSD zdá. Není to ale nic neobvyklého, postihlo to podobné strany v celé Evropě.

Tradiční levopravé, nebo chcete-li pravolevé, politické uspořádání postupně umírá. Klasický levicový volič, kterého by chtěla ČSSD najít, se vytrácí. Lidé daleko více podléhají vábení populistů, nacionalistů, buřičů, osob, které nejsou ideově nijak ukotvené (Babiš, Okamura, Piráti). Je to vidět nejenom na volebních výsledcích ČSSD, ale i KSČM, TOP 09, či lidovců. Dokonce ani ODS by se moc neměla ohánět tím, že je jediná pravověrná pravice, protože ani to nebude zabírat. Musí naopak ukázat, že je jednoznačnou alternativou při řešení některých důležitých problémů.

Jenže ČSSD není alternativou ničeho. Leda sama sebe. Navíc dnes je hodně oslabená.

Když někdy některé významné představitele sociální demokracie posloucháte, tak nevíte, zda skutečně fungují v jedné straně. Jaká je vlastně vize socialistů pro dejme tomu příštích dvacet let naší země, není úplně jasné. Strana je také zadlužená a při slabších volebních výsledcích jí budou finanční potíže pronásledovat dál (stačí se zeptat u kolegů z ODS, čím si prošli).

Pro Českou republiku je přitom v podstatě jedno, zda bude ČSSD ve vládě. Moc Andreje Babiše to až tolik neoslabí a neovlivní. Jistě, budou vznikat zbytečné koaliční půtky a z našeho tradičního Kocourkova si budou dál dělat v zahraničí srandu.

Na samotnou sociální demokracii ale číhají v Babišově vládě jen problémy. Pokud bude něco dobře, připíše si to současný premiér. Pokud bude něco špatně, odnesou to často ministři ČSSD. Protože pokud vláda v této sestavě vznikne, nebude to velká koalice, ale pouze koalice velkého a malého, silného a slabého, bohatého a chudého. Neukojitelná touha po moci možná u socialistů nakonec zvítězí. Nic dobrého jim to ovšem v kabinetu nepřinese.