Všichni se ptají, komu to vnitro dají! Proč ČSSD vlastně tolik trvá na ministerstvu vnitra?

Reprezentanti hnutí ANO a ČSSD v pondělí večer znovu začali jednat o společné vládě. Připomeňme, že minule se oranžoví a „ANOisté“ neshodli ne kvůli programovým, ale zejména personálním záležitostem. To je holt českomoravská realita. V rámci fair play přiznejme, že dříve to nebylo lepší. Notabene o peníze a křesla jde a šlo vždy až v první řadě.

Na věci mne zaujalo, že ČSSD za ústupek, že vstoupí do vlády trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše, požadovala mimo jiné ministerstvo vnitra, to však v minulém vyjednávacím kole nedostala. 

Nepopírám, že sestavování vlády je složitý proces, nicméně na věci mne zaujal, a to značně negativně, jeden aspekt. Proč nejstarší česká politická strana tolik trvá na citovaném ministerstvu vnitra? Proč vzhledem ke svým dlouhodobým programovým prioritám ČSSD primárně neusiluje zejména o ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) a ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV)? 

Když ne my, tak aspoň ne naši konkurenti

Smysl ještě dává boj o ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo financí, ale pro 1878 ran do Lidového domu, proč tolik stojí o MV ČR? 

Proč chtějí politici tolik ovládat silová ministerstva? Nevěří si navzájem? Nevěří v nezávislost Policie ČR? V podtextu možno číst – bezpečnostní složky v ČR nejsou zatím stále zcela nezávislé, proto musíme ovládat vnitro. A pokud ho nebudeme ovládat my, tak ať ho aspoň nemají naši političtí konkurenti, aby ho perfidně nezneužili proti nám. 

Když se nad věcí zamyslíme hlouběji, může nám z toho být jen neveselo, truchlivo…

Nezávislosti nevěří ani sami politici

Jak praví kniha knih (a rozhodně zde nemám na mysli Babišův spisek O čem sním, když náhodou spím), ne dle slov, ale dle skutků poznáš je! 

Politici sice mají neustále plná ústa nezávislosti policie, státních zastupitelství, BIS, GIBS a všech dalších ozbrojených složek, nicméně jejich až panický strach z toho, aby MV ČR neovládli jejich političtí soupeři, je de facto důkazem, že to s tou nezávislostí prozatím asi nebude tak žhavé.

Anebo máme snad uvěřit tomu, že politici napříč spektrem (nejde jen o citované hnutí ANO 2011 a ČSSD 1878) bojují o zmiňované ministerstvo vnitra jen proto, aby zrychlili vydávání občanských průkazů a cestovních pasů pro občany? Tomu snad neuvěří ani student prvního ročníku gymnázia z Blanenska. 

Autor je publicista a VŠ pedagog.