Plakát Miloše Zemana

Plakát Miloše Zemana Zdroj: Archív

Karel Steigerwald: Tak je Zeman tím ruským agentem?

Kdyby někdo konečně řekl přímo, že Zeman je ruský agent, a Zeman to dal k soudu, možná by se orgány, které mají agenty na starost, konečně probudily, přestaly by kolem prezidenta přešlapovat jak slepé báby a zjednaly by konečně odborně jasno. Je, nebo není Zeman agent?

Prezident v roli agenta cizí země není nic pěkného a nikomu se do toho kyselého ovoce zjevně nechce kousat. Na Zemana padají různé narážky, on si z toho nic nedělá, dál je bez obav tím, čím je. Dobře ví, že až tak daleko by nikdo s obviněním nešel – prezident ruským agentem. To by byla mela i v případě, že by šlo o agenta neplaceného, dobrovolného, o vlastní vůli, či dokonce podle vlastního svědomí, které by mu říkalo: Ano, s Rusy nám bude líp.

Agentem Rusů byl prý i Ludvík Svoboda, generál a hrdina. Dodnes to nikdo nepotvrdil ani nevyvrátil. Faktem je, že šel Rusům na ruku úplně ve všem nejen za války, kdy obcházel vládu Československa v Londýně a za jejími zády zobal Rusům z ruky, ale pokračoval v tom i po válce, a to až do února 1948, kdy byl tajným komunistou. Přestal s tím na chvíli, když ho komunisté zavřeli a pak vyhodili z funkcí kamsi do zemědělství. V roce 1968 ho udělali prezidentem, protože se v poklonkování Rusům osvědčil a měl za „obrodného procesu“ hrát krycí roli. Tu nehrál, byl jako kdysi zas aktivním kolaborantem. Dnes má v Praze nábřeží!

Jeho oddaná služba Rusům nepůsobila ovšem nijak divně – celé komunistické vedení jim sloužilo. Oddanost Moskvě byla pevnou součástí komunistického rituálu. Až na věky, říkali. O generála víc nebo míň, čert to vezmi. Čert by to ale brát neměl, Svoboda měl rozhodující podíl na únorovém puči v roce 1948. Pověst v národě má přesto dodnes relativně dobrou.

Co Rusům na očích vidí, plní i Miloš Zeman. Hodně lidí z toho vyvozuje, že je agentem Rusů. Do svazků v Rusku nikdo nevidí, může to být pravda nebo ne. Proti jeho agentství svědčí to, že Zeman žádné řídící orgány nepotřebuje, jde svou cestou, hnán svým egem. Rady Rusů nepotřebuje, jde jejich cestou k jejich cíli sám od sebe, protože tím naštve hodně lidí doma, což je jeho gusto. Snad nechtěně nebo i s chutí vytváří partu Zeman–KGB, Babiš–StB, předsedové Filip a Okamura. Vedle dědičného komunismu v Koreji nejkurióznější jev v soumraku komunismu.

Možná že i Miloš Zeman bude mít jednou v Praze nábřeží. Podle toho poznáme, jak to s ním bylo.