Video placeholde

Působí čeští vojáci v Sýrii? Nebo se Paul Ryan v Praze pouze přeřekl?

Šéf Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paul Ryan, třetí muž v politické hierarchii USA, poskytl před několika dny při své návštěvě České republiky i rozhovor České televizi. Kromě jiného řekl, že velmi oceňuje, jak čeští vojáci pomáhají Američanům v Afghánistánu, Iráku a Sýrii. U prvních dvou zemí o tom víme, ale v Sýrii? Bylo to přeřeknutí, nebo to něco znamená? To by měla vysvětlit česká vláda.

V Afghánistánu operují čeští vojáci více než 15 let a odvádějí tam výbornou práci. Naše letadla za pomoci českého vojenského personálu také působí v Iráku a kromě jiného se podílela na bombardování pozic zločinného Islámského státu, který byl nakonec poražen. Česká republika také dodala munici a další výzbroj kurdským jednotkám v Iráku. Působíme ale také v Sýrii?

Podle některých spekulací by totiž mohli v Sýrii působit, nebo působili, také vojáci naší 601. skupiny speciálních sil. Je to pravda? Není to pravda? Úřady o tom mlčí, protože pokud by to byla pravda, i tak to nebudou chtít potvrdit, neboť by se jednalo o velmi utajenou operaci. Něco podobného se už dělo v minulosti, kdy české speciální jednotky například bojovaly v afghánské provincii Orúzgán a sídlili na utajené základně Anaconda v součinnosti s americkou armádou.

Možná, že Paul Ryan řekl jen něco, co Američanům nepřijde nijak zvláštní. Ostatně také o speciálních jednotkách z Francie a Velké Británie se jistý čas spekulovalo, zda operují také Sýrii. Pak se ukázalo, že ano.

Otázka zní: Jak to tedy s českými vojáky a Sýrii je? Je to nesmysl? Nebo se Ryanova poznámka týkala něčeho úplně jiného? Třeba jen toho, že česká ambasáda v syrské metropoli Damašku zastupuje již léta také zájmy Spojených států amerických?