Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Agenti odcházejí, Zeman zůstává a novičok je vlevo dole

Česká republika se přidala k více než patnácti zemím, které v reakci na otrávení agenta Skripala vyhostí ruské diplomaty. I s přihlédnutím k absurdním výrokům Moskvy, že jed použitý při pokusu o Skripalovu likvidaci pocházel z Česka, je to zcela logický krok. Jenže reakce prezidenta Zemana napovídá, že ruský vliv zdaleka nekončí za zdmi velvyslanectví federace.

Sledujme tuto posloupnost: Rusové se v Salisbury pokusí zamordovat Sergeje Skripala, dvojitého agenta z devadesátých let. Provedou to tak pitomě, že kromě cíle se přiotráví i jeho dcera a dalších osmatřicet lidí. Skripal navíc útok přežije a leží ve vážném stavu v nemocnici.

Britské bezpečnostní orgány rychle identifikují látku užitou při útoku jako nervově paralytický jed, vyvinutý v rámci sovětského vojenského výzkumu v sedmdesátých letech. Moskva začne po zpackané operaci, v rámci dezinformačních opatření, kalit vodu a roztrubovat, že takový jed si mohl opatřit kdekdo a leckde, třeba v Česku, Slovensku nebo (bůhvíproč) ve Švédsku. Příslušná místa nařčených zemí obratem označí ruské spekulace za absurdní. V našem případě tak učinil ministr zahraničí Stropnický a ministryně obrany Šlechtová.

Řada evropských států, společně s USA, pak na chemický piknik alá ruské tajné služby odpoví jediným způsobem, kterému putinovský režim rozumí, totiž silou a ruští diplomaté (rozuměj rezidenti FSB a dalších složek výzvědného aparátu), si hromadně balí kufry. Potud jde o rozumnou a vzhledem k tomu, že Ruská federace se defakto  dopustila terorismu za užití chemických zbraní na území státu NATO, také velmi umírněnou odpověď Západu. A v tento moment se do hry vloží prezident České republiky.

Zeman jde na ruku Rusku

Zeman totiž na schůzce v Lánech pověřil šéfa BIS pátráním po tom, zda se látka novičok, užitá při útoku, přeci jen na území Česka nevyráběla, nebo neskladovala. Hlava státu tím evidentní ruskou lež posunula do končin, které mají v Moskvě nejraději: známe je jako „Možná“, „Něco na tom bude“ a „Bůhví, jak to bylo.“ 

Kremelská propaganda si v ničem nelibuje tak, jako ve vytváření nepřehledné informační patlanice, z níž si lze slepit víceméně jakýkoliv obrázek o světě: nejlépe však ten, že prohnilý Západ lže ostošest a chce jen pošpinit lidem oblíbeného cara Vladimíra a jeho věrné. 

Provokce CIA, Sorose a Bilderbergu

Není pochyb o tom, že zprávu o Zemanem nařízeném pátrání ruská státní média důkladně zužitkují. „Odvážný český prezident hledá pravdu Washingtonu a Londýnu navzdory“, ty titulky se budou psát samy. A různé dezinformační weby doma a v zahraničí i jedinci, kteří si v konspiračních fantasmagoriích libují, už budou mít volný prostor ke spekulacím, že novičok tu někdy byl, nejspíš vlevo dole, hned vedle Peroutkova článku. A že celá kauza Skripal je další provokace CIA, Sorose, Bilderbergu, nebo všech dohromady. Účelová lež prosákne do veřejného prostoru, přesně tak, jak to její autoři zamýšleli.

Není to poprvé, kdy současný prezident České republiky takto posloužil zájmům autoritářské východní mocnosti. Mezi ústavními činiteli není sám: zdatně mu sekundují někteří poslanci KSČM, nebo SPD. Nechme teď stranou spekulace o tom, jaké k tomu mají důvody. Jedno je jisté: vyhoštěním tří agentů, maskovaných za diplomaty, ruský vliv v Česku příliš nezeslábne. Lidí v důležitých postech, ochotných naslouchat ruským bajkám, je tu i tak dost.