Jiří Kajínek oslavuje svobodu s Milošem Zemanem po boku na koláži Jana Ignáce Říhy.

Jiří Kajínek oslavuje svobodu s Milošem Zemanem po boku na koláži Jana Ignáce Říhy. Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Kajínek a policisté: Další umělá pseudokauza

Sotva dozněl pseudoskandál, když fotbalový trenér nazval černocha černochem, už se nám na sociálních sítích hbitě rozlézá další kravina na entou. Tentokrát jsou na tapetě policisté z Ostravy, kteří se vyfotografovali s nejslavnějším českým vrahem Jiřím Kajínkem. Opravdu je taková ptákovina hodna pozornosti?

Česká republika nemá již měsíce vládu, zato máme za prezidenta sešlého starce, jehož fotografie budí pochybnosti o tom, zda ještě udrží pero a moč. Alespoň to první je pro výkon funkce prezidenta nezbytné. Také máme trestně stíhaného premiéra v demisi, který je veřejnosti známější než pod svým občanským jménem estébáckou přezdívkou agent Bureš. No a když se podíváme na něco méně vznešeného, něco přízemního, tak stačí se podívat na stav silnic ve středočeském kraji. Premiér, prezident i silnice jasně ukazují, že máme v této zemi dost problémů na to, abychom vymýšleli z prkotin umělé pseudoproblémy.  

A všichni se můžou...

Přesto prkotiny povyšujeme na důležitá témata a media jim věnují zcela nezaslouženou pozornost. Nynější prkotina je úplně banální. V Ostravě - Porubě zastavila policejní hlídka ke kontrole auto, a hele! Za volantem byl Jiří Kajínek. Muž, který je bez ohledu na svou bývalou poměrně specifickou profesi nájemného vraha celebritou. Udělal ji z něj prezident Miloš Zeman, který jej omilostnil a pustil na svobodu, a následně media. Kajínek je dnes součástí popkultury stejně jako Tyranosaurus rex. A tak si s ním policisté nechali od chodce udělat fotku - stejně jako by se nechali vyfotografovat s Karlem Gottem nebo striptérkou Reginou z reality show. Prostě - fotka s někým  hodně známým. Jeden z policistů si dal tu fotku na Facebook, a vznikla mela, kterou řeší celá ostravská policie i pražské prezidium.   „S jednáním policistů nesouhlasíme, jednání vnímáme jako ohrožení profesní cti. Událost prošetřuje odbor vnitřní kontroly Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Mimo jiné jsou zjišťovány okolnosti vzniku a zveřejnění této fotografie. V případě zjištění protiprávního jednání policistů bude věc postoupena řediteli Městského ředitelství police Ostrava k přijetí opatření,“ sdělila Moravskoslezskému Deníku mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. „Za policejní prezidium lze sdělit, že takovou fotografii považujeme za nevhodnou,“ připojil se ke kritice mluvčí prezidia Jozef Bocán. A chudáci policajti z fotky budou mít malér.


Policisty je třeba hlídat

Ale ne kvůli kravinám. Naprosto bych chápal zděšení policejního vedení i veřejnosti, kdyby se policista nechal vyfotit s Kajínkem v době, kdy by Kajínek hledaný. Nebo kdyby se nechal vyfotit, jak bere úplatek, prodává drogy nebo bije zadržené. Ale dělat malér z fotky s omilostněným Kajínkem, který je zcela legálně na svobodě? Mě (a věřím, že i většinu čtenářů) při kontaktu s policistou opravdu nezajímá, zda má společnou fotku s koalou, Kajínkem nebo surikatou. Já chci, aby fungoval jako profesionál, a jestli mu udělá radost selfíčko s Kajínkem nebo pornoherečkou Dolly Buster, tak mu to selfíčko srdečně přeju. Rozhodně z něj nedělá horšího policistu, rozhodně nesnižuje důvěru v policii, a rozhodně to není nic neetického. Takže opravdu prosím jak policejní autority, tak pohoršenou veřejnost: Nechte ty tři policajty z fotky být, vždyť jde o naprostou kravinu!