Ústavní soud - ilustrační snímek.

Ústavní soud - ilustrační snímek. Zdroj: Karel Šanda / Empresa Media / Profimedia.cz

Nenechme si omezovat svobodu projevu i po projevu. I když jde o bulvární televizi

Možná také patříte mezi ty, kteří nesnáší komerční stanici TV Nova (resp. její polobulvární program). Možná vám také její pořady připadají slaboduché a povrchní. Možná ji také potajmu sledujete, ale kolegům a kolegyním z práce se tím nechlubíte.

Nicméně jako právníka mne v posledních dnech zaujal rozsudek, který dal této sledované (což hned neznamená kvalitní) TV stanici za pravdu. A co mne jako liberálně smýšlejícího právního publicistu zaujalo do značné míry pozitivně, je skutečnost, že český soud soudů, tedy Ústavní soud ČR dal zelenou svobodě slova! Avšak hezky popořádku.

Ústavní soud sídlící u nás v Brně zrušil pokutu dvě stě tisíc korun českých (ano, pokuty jsou v Česku nadále udělovány v korunách, ne v eurech či dokonce bitcoinech), kterou uložila televizi Nova vlivná Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). TV Nova ji „vyfasovala“ za průlomově zábavnou reportáž o (ne)vhodném oblékání do kostela v době letních veder. RRTV autoritativně označila zmíněné „oděvně-sakrální“ zpravodajství za nevyvážené a udělila Nově relativně citelnou pokutu. Prosím, neříkejme populisticky, že dvě stě tisíc pro mediální impérium nic není.

Proč vlastně Ústavní soud citovanou pokutu zrušil? V jeho spravedlivých brněnských očích zvítězila ústavní hodnota – svoboda projevu. A jelikož jsme tu v žánru komentář, nikoliv reportáž, mohu si dovolit vyslovit názor, že je tomu tak v zásadě dobře. Doplňme, že Ústavní soud zrušil jak správní rozhodnutí o pokutě od RRTV, tak zejména rozsudky správních soudů, které správní sankci následně potvrdily. Jako právník pokládám zrušení zmíněných soudních rozhodnutí za velice důležité a možná i ovlivňující justiční trendy na dlouho dopředu. Tím ovšem není dotčeno odvěké, že tři právníci mají pět názorů. Jelikož každý případ je přeci jiný a nejde „bezmyšlenkovitě“ přebírat judikaturu vyšších soudů.

Zde v populárním periodiku není přirozeně místo pro detailní analýzu judikatury, nicméně vezměme si a zapamatujme z rozsudku Ústavního soudu to nejpodstatnější – svoboda projevu chrání nejen závažná myšlenková sdělení, ale i moderní a zábavnější formy žurnalistiky!

Kingdom Come: Deliverance. Chcete si přečíst recenzi na nejočekávanější českou hru jako první? Čtěte ZDE >>>

Právo každého vyjadřovat své názory zahrnuje i právo na jejich vyjádření humornou formou, s přiměřenou měrou nadsázky či ironie. Toto právo se vztahuje na veřejnoprávní média a tím spíše i média soukromá. Konstatoval jasně Ústavní soud ČR.

Závěr

Svoboda projevu a její zrcadlový obraz právo na informace jsou nezadatelná a nezrušitelná lidská práva, která nám dává naše norma norem, Listina základních práv a svobod, která je integrální a stěžejní součástí našeho ústavního pořádku! Jsem rád, že v únoru 2018 svoboda projevu (i svoboda po projevu) opět posílila.

Autor tohoto komentáře nechce znít přespříliš pateticky, nicméně dnes jde o „polobulvární“ televizní kanál, ale zítra může jít o naše svobodné politické názory.

Autor je právník a publicista