Piráti chtějí, aby služba Airbnb státu posílala přehledy ubytovaných

Piráti chtějí, aby služba Airbnb státu posílala přehledy ubytovaných Zdroj: David Malík

Očima libertariána: Piráti se chystají loupit v Airbnb

Možná jste to postřehli též – Piráti se chystají loupit u Airbnb. Dnes je to přes Airbnb relativně jednoduché – kdo může a chce, nabídne ubytování u sebe v bytě či domě, pokud se nabídka někomu líbí, zaplatí a bydlí u něj. Otevřený systém hodnocení ubytovatelů i hostů zajišťuje lepší kontrolu než sebelepší státní inspekce a regulace, miliony a miliony viditelných ručiček trhu fungují, všichni jsou spokojení. Tedy kromě státu.

Tak jako mafie vybírající výpalné od restaurací a obchodů za „ochranu“ ihned zaznamená, když si někdo „v jejím rajónu“ otevře nový podnik (a brzo tam přijdou její výběrčí na návštěvu), ani bdělému oku státu neunikne, že bez jeho kontroly a dohledu se najednou něco děje. Něco, co stát nekontroluje. NEKONTROLUJE!!! Úředník nemá výkazy. Hlášení. Evidenci. Nevydal standardy, nemá příslušné kontrolní orgány… PANIKA!!!

Role užitečných Vogonů (specifická forma života z knihy Stopařův průvodce po Galaxii) se tentokrát chytili čeští Piráti. Požadují, aby Airbnb musela posílat přehledy kdo, koho a za kolik ubytoval. A aby ona, nikoliv ubytovatelé, platila poplatky za ubytování.

Další problém "vyřešen"

Úředník zaplesal, neboť přišla práce. Přece jen není zbytečný! Taková důležitá agenda… Ostatní politici iniciativu vítají. Budou se moci zasvěceně vyjadřovat k další věci. Další „problém“, který mohou řešit. To volič jistě ocení, zejména když mu nikdo neřekne, že ti samí politici onen problém sami způsobili. Ale kdo by mu to říkal? Jedou v tom přece všichni – politici, úředníci, média… Všichni mají radost, že mohou „řešit problém“. A volič? Ten nemá co si sám vymýšlet a přemýšlet. To není jeho role. Má makat a vydělávat na daně, aby politici a úředníci mohli konat dobro a média ho mohla informovat o tom, co si o tom všem má myslet.

Vzpomínáte na nečekaný úspěch Pirátů v posledních volbách do sněmovny? Volič se podle všeho zase nechal zmást. Zdálo se mu, že do sněmovny míří mladí, uvolnění svobodomyslní lidé. Že budou mít tendenci rušit nesmysly a lidi budou moct volněji žít. Bohužel, Piráti nenapadají nesmyslnost systému, oni jen chtějí, aby lépe fungoval. Aby stát měl víc věcí pod kontrolou, aby vybíral více daní.

Možná i proto jich bylo před volbami všude plno. Protože „problémů“ se dá vytvořit ještě hodně. My, co jsme nějakou dobu žili za socialismu, víme, že se ještě můžeme dočkat ledasčeho.

autor je zakladatel libertarianskyinstitut.cz