Miloš Zeman byl znovu zvolene prezidentem České republiky.

Miloš Zeman byl znovu zvolene prezidentem České republiky. Zdroj: iVysilání.cz

Zeman opět na Hradě: Lež a nenávist zvítězily nad pravdou a slušností

Přímá prezidentská volba ukázala, že český lid smýšlí nedemokraticky a není zvědavý na vládu demokratů. Znovuzvolení Miloše Zemana v přímé volbě prezidentem republiky je signál, že český národ psychicky patří na Východ, nikoliv na Západ a že je nám bližší nepotistická autokracie než demokracie.

V sobotu bylo od samého rána jasné, že ten den bude opravdu hemingwayovský, že jeho hlavním hrdinou bude Miloš Zeman, ale to nejdůležitější se nevědělo. Totiž to, zda vpodvečer servery budou publikovat román Komu zvoní hrana v případě Zemanovy prohry, anebo když vyhraje, zda nevyjde bestseller Stařec a moře nas*aných lidí. Ještě v pátek jsem byl svědkem toho, jak se spolu dva renomovaní političtí komentátoři vsázeli, zda bude rozdíl výsledků obou kandidátů větší než půl procenta.

Někdy ve 14.30 v sobotu se na serverech objevily výsledky prvních sečtených volebních okrsků – a už od samého začátku to vypadalo s naší demokracií špatně. Už první nástřel ukázal, že zatímco Drahoš sotva přelezl čtyřicet procent, tak Zeman se nezadržitelně řítí k šedesátiprocentnímu výsledku. A pak se Zemanův náskok sice pomalu zmenšoval, ale byl neoddiskutovatelný.

O čem taková volba svědčí?  Česká republika historicky patří do západní Evropy, byli jsme východní hranicí západoevropského světa, Říše římské. Celé dějiny. Pak ale přišlo „nejspravedlivější společenské zřízení“, rozuměj socialismus, a začala postupná devastace našeho národa. Materiální i duchovní. A zatímco jsme po revoluci začali usilovně pracovat na materiálním růstu, na nějakou duchovní proměnu, rehabilitaci jizev na duši národa, které způsobil socialismus, jsme zapomněli.

A letošní prezidentské volby ukazují, že šlo o zásadní chybu. Že horší spoušť, než zanechal komunismus v krajině a v městech, zanechal v lidských duších a srdci národa. Že většina našeho národa prostě – bez ohledu na to, že bolševismus jako zřízení padl před skoro třiceti lety – stále myslí bolševicky, totalitně a nedemokraticky. A že demokraticky volí nedemokraty, populisty.  

Profil nového prezidenta Zemana si přečtěte zde >>>

Co vlastně volili občané, kteří dali svůj hlas Zemanovi? Jednoduše řečeno nesvobodu. Pokud bych to měl nějak rozvést: Zeman se stal symbolem temných vazeb na východní totalitní autokracie, jako je Rusko a Čína. Zeman se stal symbolem propojení s různými podivnými kmotry, kmotříčky a veksláky, jako je jeho kancléř Mynář či jeho poradce Nejedlý. Zeman se stal symbolem mocenského paktu s mužem, který je zásadním ohrožením české demokracie – Andrejem Babišem.

Zároveň se stal symbolem sprostoty, buranství a hulvátství a jeho nejslavnější výroky o Pussy Riot jako by vypadly z huby ruského mužika. Přesto toho člověka český národ jednoznačně zvolil prezidentem – a tím všechny jeho sprosťárny a antidemokratické kroky posvětil. Dvacet devět let po revoluci to vypadá, že všechny představy o demokracii jsou v háji a Česko padá do podobné totality, jako byla ta komunistická. Či ještě pregnantněji řečeno: Havel by plakal.  

Takže pro český národ zbývá jediná šance: Fyziologické pochody. Fotografie zachycující prezidenta Zemana těsně před vyhlášením výsledků voleb totiž ukazují, že asi budeme mít, podobně jako Severní Korea, brzy prezidentem mrtvolu.