3 varianty hlasování o důvěře Babišově vládě. A co by znamenalo s hlasováním čekat až na Čapí hnízdo

Od deseti hodin budou ve středu poslanci řešit, zda vládě Andreje Babiše vysloví důvěru. Pravděpodobnější ovšem je, že Babiš důvěru ani přes podporu prezidenta Zemana nezíská. Možný je i úspěch opozičních stran, které se chystají hlasování přerušit. To by však mohlo vyvolat ústavní problém.

Varianta první: hlasovat o důvěře se nebude

Opoziční ODS, piráti a STAN usilují o to, aby se hlasování o důvěře Babišově vládě přerušilo do doby, než budou známy závěry mandátního a imunitního výboru, tedy zda výbor sněmovně doporučí vydat premiéra Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka z hnutí ANO ke stíhání, jak o to požádala policie.

Taková varianta není pravděpodobná, protože proti jsou ANO (78 poslanců) i ČSSD (15 mandátů) a další strany se k záměru přerušit hlasování zatím nepřidaly. Pokud by se ale rozhodnutí o vládě přece jen odsunulo třeba na příští týden, vznikl by zvláštní problém.

Ústava ČR totiž říká následující: „Vláda předstoupí do třiceti dnů po svém jmenování před Poslaneckou sněmovnu a požádá ji o vyslovení důvěry.“ Třicet dní od jmenování přitom uplyne v pátek 12. ledna. Pozdější žádost o důvěru by tedy byla ústavně přinejmenším sporná.

Navíc se opoziční počínání zdá nesmyslné, protože by tím strany vládu bez důvěry udržely u moci déle, což jistě nechtějí. Na druhou stranu, pokud by odložení trvalo dostatečně dlouho, na Hradě by mohl být už jiný prezident, který by druhý pokus svěřil někomu jinému než Babišovi.

Varianta druhá: vláda důvěru nedostane

Zdaleka nejpravděpodobnější varianta je, že pro vládu budou hlasovat jen poslanci hnutí ANO. Těch je 78, nikdo jiný důvěru neslíbil. Rozhodně proti jsou strany po volbách sdružené do tzv. Demokratického bloku a piráti, záměr hlasovat proti oznámily už i KSČM, SPD a více méně i ČSSD.

Zároveň žádná strana neoznámila úmysl usnadnit pozici vládě tím, že by při hlasování ze sálu odešla, a tím snížila potřebný počet hlasů nutný k získání důvěry.

Varianta třetí: vláda důvěru dostane

K získání důvěry potřebuje kabinet získat nadpoloviční počet hlasů přítomných poslanců. Shrňme si základní údaje:

ANO má 78 poslanců. ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL a piráti mají dohromady 70 zákonodárců. SPD Tomia Okamury disponuje 22 mandáty, ČSSD 15 stejně jako komunisté.

Pokud bude přítomno všech 200 poslanců, pak ANO potřebuje získat ještě nejméně 23 poslanců jiných stran. Tedy jakékoliv dvě strany z trojlístku SPD, KSČM, ČSSD. Nebo prostě 23 z 52, jimiž tyto tři partaje disponují.

Pokud by ze sněmovny odešli poslanci například SPD, snížil by se počet potřebných hlasů pro vyslovení důvěry na 90, vládě by jich tedy chybělo už jen 12, musela by zalovit mezi 30 poslanci KSČM a ČSSD.

Extrémní by pak byla varianta, kdyby ze sněmovny odešly SPD, ČSSD i KSČM, pak by se počet nutných hlasů snížil dokonce na 75 a to už by stačili poslanci ANO samotní.

Zvrat by mohlo teroreticky přinést rozhodnutí vlády, které přišlo hodinu před začátkem schůze sněmovny. Babišův kabinet se rozhodl podpořit návrh na zdanění církevních restitucí, jak to žádala KSČM. 



V lednu se konají prezidentské volby. Pokud ještě nevíte, koho volit, vypočítejte si svého kandidáta v naší volební kalkulačce. Více o kandidátech se dozvíte v našem přehledu. Na webu Reflexu najdete také základní informace o volbách. O tom, kdo má šanci na postup do druhého kola, si uděláte předstvu pohledem na volební preference v průzkumech veřejného mínění.