Michal Hašek chce zachránit ČSSD. S Jiřím Zimolou

Michal Hašek chce zachránit ČSSD. S Jiřím Zimolou Zdroj: mediafax

Zachraňme ČSSD! Zachraňme Zemana! Hašek a Zimola se vracejí na scénu. A uspějí

Bývalí hejtmani Michal Hašek a Jiří Zimola zakládají platformu sociální demokracie s názvem “Zachraňme ČSSD!” Cíl? Udělat ze sociální demokracie znovu velkou stranu, vrátit jí tradiční levicová témata a dostat Miloše Zemana znovu na Hrad. Má to smysl?

„Vypadá to, že sociální demokracie neexistuje. Zatím to vypadá na pohřeb. A my nechceme jít na pohřeb,“ řekl Michal Hašek, někdejší jihomoravský hejtman známý mimo jiné pro desítky funkcí, které zastával.

A taky z utajené schůzky na zámku v Lánech po volbách v roce 2013, kdy se u Miloše Zemana s dalšími radili, jak dostat Bohuslava Sobotku od válu. Proslulé je Haškovo následné vystoupení v televizi, kde svou účast opakovaně popřel. Dalším účastníkem byl Jiří Zimola, bývalý jihočeský hejtman. Oba ambiciózní politici se pak dostali na úplný okraj strany.

Dnes spolu zakládají platformu ČSSD, která má stranu spasit. A znovu se zaštiťují Zemanem – sociální demokracie podle nich má současného prezidenta jednoznačně podpořit.

Koudelka – autor Klausovy amnestie?

Za zmínku stojí ještě další zakládající člen platformy Zdeněk Koudelka. Prominentní advokát a bývalý poslanec ČSSD bývá považován za skutečného autora amnestie prezidenta Václava Klause.

Vypadá to, že tahle skupina obtěžkaná aférami nemůže mít žádnou šanci. Jenže Hašek měl pravdu, když řekl, že 77 dní po volebním fiasku se ve straně nic neděje.

Sjezd má ČSSD až v únoru, zatím se v čele dál plácají volební exlídr Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec, další účastník „lánského puče“, který ovšem ostatní pučisty zradil a dostal za to post ministra vnitra.

Lehké váhy nemají šanci

Bývalý předseda socialistů Bohuslav Sobotka vyklidil pozice. Je sice poslancem, ale přestěhoval se do Vyškova s tím, že bude pracovat pro okresní organizaci ČSSD. Zaorálek s Chovancem jsou symbolem volebního debaklu. Michaela Marksová nemá žádnou politickou sílu. Petr Dolínek a Jan Hamáček jsou ve srovnání se Zimolou a Haškem neznámí a nevýrazní.

Nejhlasitěji se jako o novém předsedovi strany mluví o populárním hejtmanovi Vysočiny Jiřím Běhounkovi. Jenže ten už dříve řekl, že pokud by se měl stát šéfem strany, musí dostat příležitosti i Hašek a Zimola.

Zdá se to úplně jasné. Únorový sjezd ČSSD dost možná přijme jen dočasné řešení. V každém případě návrat bývalých těžkých vah sociální demokracie se dá čekat brzy a z čirého pudu sebezáchovy.

V lednu se konají prezidentské volby. Pokud ještě nevíte, koho volit, vypočítejte si svého kandidáta v naší volební kalkulačce. Více o kandidátech se dozvíte v našem přehledu. Na webu Reflexu najdete také základní informace o volbách. O tom, kdo má šanci na postup do druhého kola, si uděláte předstvu pohledem na volební preference v průzkumech veřejného mínění.