Andrej Babiš - ilustrační koláž.

Andrej Babiš - ilustrační koláž. Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Karel Steigerwald: Zpráva OLAF zašolichána v tenatech právničiny

Obecní mínění k zprávě z OLAFu znělo: oni to nějak zašolichají. A už je to tady. Zprávu OLAF zaparkují ve vyšetřovacím spise. Tím nad ní spadla klec. Je součástí vyšetřování a jejího obsahu se můžeme dočkat za mnoho měsíců, pokud vůbec.

Tomuto počínání může věřit jen hodně naivní osoba. Zašolicháním si pomohli jen dočasně. Zašolichaná zpráva fantazii meze neklade, je to politická třaskavina dvojnásob. Kdyby jakkoli zmenšovala podezření, které česká policie na Babišovu partu má, zajisté bychom její obsah už znali. Když ji zuby nehty ukázat nechtějí, znamená, že to podezření zesiluje a že mají co schovávat. Třetí možnost, že ji neukazují z Babišovy vrozené skromnosti, v úvahu nepadá.

Rozumný důvod k utajení má jen Babiš. Sněmovna a sněmovní výbor, který řeší vydání obou čapích hnízdilů, nejsou soudci. Jim i veřejnosti by stačila ze spisu kouzelná věta: podezření na podvod OLAFem zesíleno, podezření oslabeno. Víc ani OLAF jistě povědět nemohl, ani on není soudem. Úkryt ve vyšetřovacím spise je pozoruhodně hanebný. Znamená totiž – OLAF obsahuje něco vážného proti oběma agroferťákům, proto ho páni z městského zastupitelství ochotně ukryli do spisu. Nezávislí to páni!

Posilují důvody, proč by sněmovna měla Babiše a Faltýnka vydat. Poslanci by se na nepřístupnou zprávu OLAFu měli dívat jako na něco, co podezření na afroferťáky posiluje a co je proto dvojnásob třeba před soudem objasnit. Například: zpráva už je ve spisu, poslanci si ji mohou vyžádat! Lehkost, s níž zpráva mizí aktivním přispěním nezávislých úřadů ve vyšetřovacím spise, bohužel posiluje názor, že vydáni nebudou.

Kdyby existoval nějaký důvěroměr s ciferníkem, naměřili bychom tam to nejsmutnější: tomu, že bude kauza Agrofert nějak objektivně a věrohodně vyšetřena a soudem posouzena, nevěří krom mě nikdo. Důvěra v orgány činné je nepatrná. Důvěra v jistotu, že nahoře to vždy nějak ušolichají v tenatech právničiny, je veliká.

Ale před projevem největšího zoufalství nad stavem práva ještě chvilku počkejme. Ostatní obvinění před soudem stát budou (?), imunitu nemají. Babiš, sám v imunitě zahalen, nechá své příbuzné i s manželkou na pospas? To by žádný pořádný Slovák nikdy nedopustil! Jak bude takový soud probíhat? Vše, co se týká Babiše a Faltýnka, bude před soudcem vypípáno? Nebo dostanou soudní krytí, nějaké číslo, jen abychom nevěděli, co všichni víme – že jde o dva čapí hnízdily s imunitou?

Ať zašolichají, kam zašolichají, v udavačských Čechách se pirátská verze OLAFovy zprávy brzy vynoří. Už teď její obsah (bez důkazů a zdrojů) převyprávěl Kalousek. Mnoho neriskuje, obsah zprávy, který si každý umí představit, je vysoce pravděpodobný. Zprávu prý mu už někdo dal ke čtení.

A osobní poznámka. Až o mně Faltýnek řekne, že jsem i já něco ukradl, nebude to pravda. Nic jsem neukradl.