Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Lide, jásej! Monarcha Babiš ti zlevní pivo

O populismu Andreje Babiše nemohlo nikdy být nejmenšího sporu. V současnosti, kdy potřebuje lidu dát najevo, že jím sestavená vláda prostě funguje a pracuje, však sáhl k tak těžkému kalibru populismu, že to zaskočí i ostříleného novináře. Hodit do placu argument, že tato vláda zlevní pivo, je populismus hraničící s poruchou.

Babišova vláda má v programu zlevnění piva. Co to má znamenat? Národní protidrogový koordinátor před něčím takovým opakovaně varoval a zlevnění piva je v přímém protikladu proti proklamované protidrogové politice vlády. Tak proč?

Andrej Babiš je v situaci, kdy se rozhodně nemůže spolehnout na to, že jím sestavená vláda dostane důvěru. Je menšinová a podpora SPD a komunistů není vzhledem k povaze těchto subjektů ničím moc spolehlivým. Proto se Babiš potřebuje zaměřit na lid, na národ, a vysvětlit mu, jak je skvělej. Má to hned dva cíle. První cíl je ukázat, že on, Andrej Veliký, je tím skutečně pravým premiérem a jen jeho vláda dokáže národu přinést tak zásadní změny, jako je zlevnění pivního moku. Chleba českého národa...

Takže když jeho vládu, co chce zlevnit pivo, Poslanecká sněmovna nepodpoří a nedá jí důvěru, strašně to poškodí pověst ostatních politických stran, stran, které házejí Babišovi klacky pod nohy, a venkoncem jsou tak zodpovědné za to, že je pivo drahé. Nejde o kosmetiku bez hlubšího účelu, toho nemá pan premiér Babiš zapotřebí.

Jeho návrh zlevnit pivo je především obrovskou volební agitkou pro předčasné volby, pokud nastanou. Když Babiš pro svou vládu nezíská důvěru na první, druhý i třetí pokus, přijdou na řadu předčasné volby. A je málo lepších deviz do voleb než nálepka strany, jež chtěla zlevnit pivo, a zlí političtí konkurenti jí to nedovolili. Ten nejsprostší, nejtrapnější populismus, jaký vůbec existuje.

Podívejme se na Babišův návrh bez emocí. Jeho vláda má v programu pokles daně z přidané hodnoty na deset procent na vodné, stočné, pivo, řezané květy a stravovací služby. Z ekonomického hlediska návrh nedává žádný smysl, je zcela nesystémový a není jasné, proč by právě tyto komodity měly zlevňovat. Zato existuje řada politických důvodů pro takové opatření. Pokud se zlevní v hospodách jídlo, budou mít více času zaměstnané ženy. Pokud se zlevní pivo, budou ho moci pracující muži vypít mnohem víc než dneska. A když se k tomu ještě sníží DPH z řezaných květin, mohou se cestou domů ti levným pivem zpití muži zastavit v květinářství a koupit ženě levnou kytku, aby nefrfňala, že jsou zase ožralí.

Je celkem zábavné si z navrhovaného vládního programu dělat legrácky. K smíchu však bohužel není to, že se naše vláda soustředí na populistické kraviny, co jí vynesou obdiv u hospodských strejců, a neřeší třeba konflikty zájmů a pravděpodobné trestní stíhání svého premiéra.