Andrej Babiš - ilustrační snímek.

Andrej Babiš - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Kauza Čapí hnízdo: Je snad Babiš „nadčlověk“ levitující nad zákony?

Srbský publicista a spisovatel Dušan Radovič kdysi trefně glosoval: Jen u kojenců můžeme spolehlivě říci, z čeho jsou živi, všichni ostatní jsou podezřelí. O původu části majetku Andreje Babiše tyto pochyby panují, řečeno gentlemansky, v míře větší než malé.

Přiznám se, že jsem si bláhově myslel, že mne v českém politickém kabaretu již nemůže jen tak něco překvapit, nicméně slova nově zvoleného předsedy sněmovny, pana Radka Vondráčka z ANO mne doslova vyrazila dech.

Jeho věty a souvětí se věnovaly vydání Andreje Babiše trestnímu stíhání, a to naprosto nevhodným způsobem. Tedy pokud ještě žijeme v demokratickém právním státě. Zmíněný prominentní ANOista Vondráček mj. řekl, že je třeba být s vydáním Babiše orgánům činným v trestním řízení opatrný, protože jde o budoucího premiéra.

A pak naprosto šílená slova, za která by se nemusel stydět ani legendární doktor Sládek, že je potřeba počkat, až budeme mít solidní a nestrannou policii a soudy!

To řekne přední reprezentant strany, pardon hnutí (oni nejsou přece politici ze zkorumpovaných tradičních „stran“), jehož ministr stál čtyři roky v čele rezortu spravedlnosti? Pro nás obyčejných spodních deset milionů má být policie a justice dost dobrá, a pro pana budoucího premiéra A. Babiše snad nikoliv?

Vím, politici v médiích i mimo ně plácají různé hlouposti, ale za tato slova by si měl pan předseda sněmovny sypat řepku na hlavu. Uvědomuje si vůbec, jak obrovsky podrývá důvěru v náš právní stát? Člověk nemusí být zrovna profesorem právní teorie či sociologie práva, aby mu došlo, jak nevídaně devastující účinky mají tato slova (navíc z úst třetího muže českého státu) na veřejnost. Vždyť každý podvodník či zloděj začne křičet – soudy a policie nejsou nezávislé, počkejte s mým procesem, až se justiční orgány „polepší“, nota bene vždyť to říkal i vážený předseda parlamentní komory.

À propos, zde máme důkaz, proč by bylo lepší, aby v čele PSP stál např. prof. Petr Fiala, či kdokoliv jiný, ale hlavně uvážlivější než R. Vondráček z hnutí ANO. Litují např. Piráti, že Vondráčka do čela PSP podpořili?

Jedním z klíčových stavebních kamenů právního státu (Rechtsstaat, Rule of Law, l'Etat de droit) je, že nikdo není (a ani být nesmí) nad zákonem, a to dokonce ani vítěz voleb. I kdyby měl procent sto, a ne třicet.

Naprosto lichá jsou též tvrzení, že Babiš dostal důvěru ve volbách, tedy že prošel tzv. volebním testem. Ano, Babišovo hnutí volby skutečně vyhrálo, to nikdo rozumný nezpochybňuje, ale o vině a trestu musí vždy rozhodovat nezávislé soudy, ne ulice.

Jak známo Babiš byl již nedávno vydán, změnilo se skutkově od té doby něco?

Pakliže žijeme v právním státě, měl by být Babiš opět vydán, padni komu padni! Teď jen už chybí, aby někdo z vedení ANO prohlásil, že za stíháním Babiše a bídným stavem naší policie a justice stojí arcilotr Kalousek.