Viděli jste opilého řidiče? Volejte 911.

Viděli jste opilého řidiče? Volejte 911. Zdroj: Facebook

Podívejme! USA jsou také vlastně udavačský Fízlistán!

Člověka opravdu potěší, že v zemi, která vynalezla lidskou svobodu – v USA – je něco horší než u nás. A ono opravdu je! Jak nám zaslal fotku náš čtenář, v Americe se můžeme setkat s billboardy „udej svého bližního“, což jsem u nás zatím chválabohu neviděl.

Česká republika je známá vysokou mírou závisti a vysokou ochotou značné části populace někoho udat. Obvykle se to považuje za specifický český fenomén, ale není tomu tak. Jak nám zaslal náš čtenář Ivan Dokoupil fotku z USA, pochopil jsem, že zcela zhoubná poptávka po udávání panuje i za velkou louží, v zemi, kterou považujeme za matku svobody.

Nastolení atmosféry vzájemného udávání ve společnosti je tak celospolečensky škodlivé, nebezpečné a kalící vztahy mezi lidmi, že se potrestání několika málo hříšníků, kteří budou na základě kampaně či výzev k udávání dopadeni, z dlouhodobého celospolečenského hlediska rozhodně nevyplatí. Poskvrní totiž atmosféru společnosti strachem, nejistotou a nedůvěrou mezi lidmi – což je vždycky špatně.

Řídit pod vlivem alkoholu je samozřejmě taky špatně a zavolat policii, když po dálnici kličkuje kamion s evidentně ožralým řidičem, je samozřejmě rozumné a záslužné. Takový řidič ohrožuje okolí a může někoho zabít. A každý normální řidič, když někoho takového na dálnici potká, policii samozřejmě zavolá. Pokud však existuje reklama na to udávání a společenská poptávka po něm ze strany moci, je výrazně vyšší pravděpodobnost, že takové udávání bude zneužíváno jako šikana pro řidiče, které třeba nemůžete na dálnici předjet, nebo kteří jsou vám prostě nesympatičtí. Takže každá cedule „udej svého bližního“ je špatná, protože výrazně zvyšuje riziko, že někdo někoho udá z osobní msty. Stejně tak špatná jako řídit ožralý.

Takže mějme na paměti, že ne vše, co je z Ameriky a v Americe, musí být automaticky dobré a následováníhodné. Vezměme, jak se negativně, nárůstem vzteku lidí, ve společnosti projevuje účtenková loterie zvaná Bonzačka. Tak proboha prosím – jen ať nějakého neomarxistu nenapadne umisťovat billboardy „Udej opilého řidiče“. Jinak nebude dálniční policie dělat nic jiného než vyjíždět kontrolovat vzájemně se nahlašující řidiče, kteří spolu dementně závodí z Brna až do Prahy.