Vyšetřování padesátimiliónové dotace na Čapí hnízdo se táhne neobvykle dlouho

Vyšetřování padesátimiliónové dotace na Čapí hnízdo se táhne neobvykle dlouho Zdroj: ČTK

Velká hra o Čapí hnízdo: Policisté a státní zástupci našlapují kolem dotačního podvodu

Už rok a půl policisté a státní zástupci prošetřují kauzu Čapí hnízdo. Ve čtvrtek požádala policie Poslaneckou sněmovnu o vydání Andreje Babiš k trestnímu stíhání. V jaké fázi jsou a proč vyšetřovatelé neustále případ neuzavřeli?

 

„Nejlepší projekt, který jsem vymyslel,“ tak nazval Andrej Babiš středočeskou farmu zvanou Čapí hnízdo, na niž získal padesát miliónů korun z evropských fondů na podporu cestovního ruchu. A právě v tom je zakopán pes.

Z velkého malý

Dotační program byl určen pro malý nebo středně velký podnik, který alespoň dva roky podniká v cestovním ruchu. Místo toho ale peníze doputovaly do Babišova Agrofertu, přitom farma jako součást ziskového holdingu by neměla na dotaci nárok.

Proto se Čapí hnízdo z holdingu záhadně vypařilo, pak se objevilo v neznámé malé firmě, u níž nebylo možné dohledat majitele, protože měla anonymní akcie. Díky změně ale dosáhl projekt na evropskou dotaci. Kruh se uzavřel, když po několika letech dodržování dotační podmínky opět zaparkoval v holdingu.

Děti a Herodes

Po celou dobu Andrej Babiš lhal, kroutil se, až loni v březnu na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny svolané z popudu opozice musel přiznat, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a jeho novopečený švagr Martin Herodes. Pokud by nakonec padla obvinění, netýkala by se zřejmě jenom šéfa Agrofertu, ale i jeho blízkých.

Obviněna však může být i jeho pravá ruka, Jaroslav Faltýnek, jenž v holdingu funguje jako muž na špinavou práci.

Trestní oznámení pro podezření na dotační podvod přišlo na státní zastupitelství koncem listopadu předminulého roku. Na Městském státním zastupitelství dospěli k názoru, že trestní oznámení může mít reálné základy, a postoupili ho těsně před Vánoci policii. A pak se kauza začala jaksi zadrhávat.

Objevily se dokonce spekulace, že vyšetřování se stalo faktickým důvodem rezignace vedoucí městské státní zástupkyně Jany Hercegové, protože na ni tlačila vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, jež nad předpokládaným vítězem voleb drží dlouhodobě ochrannou ruku.

Policisté z pražské hospodářské kriminálky, kteří Čapí hnízdo vyšetřovali, byli odposloucháváni, přičemž je odposlouchávali jejich kolegové Babišova chráněnce Roberta Šlachty. O odposleších a o vyšetřování případu byl přitom informován sám hlavní aktér.

Odkud to ví?

V pořadu Studio Blesk tehdy uvedl, že causu Čapí hnízdo dostali „Rittigovi policajti, kteří jsou podezřelí, jak vyšetřovali Randáka, a byly na ně nasazeny odposlechy“. Babiš, jenž byl kvůli tomuto úniku dokonce vyslýchán GIBS, tvrdil, že informaci objevil na internetu, jenže tam se žádná taková informace neobjevila. Vyšetřování ovlivňovala i politická konstelace.

Babišův ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který má pod sebou státní zastupitelství, veřejně obhajoval svého stranického šéfa. Nad čistotou evropských dotací navíc bdí ministerstvo financí, jemuž Babiš donedávna šéfoval. Ještě za jeho působení byla povýšena úřednice, která vyzvídala neobvyklým způsobem detaily evropského vyšetřování, a její kritička byla naopak vyhozena.

Lhůta pro policejní rozhodnutí ve věci se několikrát prodlužovala a případ si nakonec pod sebe stáhla Bradáčová, jež v něm provedla prověrku. Podle ní neodhalila žádné významné pochybení v prošetřování možného dotačního podvodu, zároveň ale připustila, že délka dosavadního řízení je „jen hraničně akceptovatelná“.

Autor je redaktorem Česká justice.cz