Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching.

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching. Zdroj: Profimedia.cz

S Rusy a Číňany je problém v tom, že jim nikdo soudný nemůže nic věřit

Komunisté by rádi, aby ČR vystoupila z NATO a místo toho blouzní o jakési kolektivní bezpečnosti. Jenže jaká kolektivní bezpečnost, když součástí tohoto spolku by byly země, kterým se vůbec nedá v ničem důvěřovat.

Vystoupení z NATO je i dnes jedním z bodů programu KSČM. Nic nového pod sluncem. Už před čtyřmi lety vykládal předseda Vojtěch Filip: „Určitě bychom usilovali o to, aby se vytvořil nový bezpečnostní systém. NATO je relikt studené války a do multipolárního světa nepatří. Představoval bych si například bezpečnostní systém založený na společné zahraniční a bezpečnostní politice EU, který by byl zapojen do systému OBSE, to znamená kolektivní bezpečnosti, která zahrnuje jak Evropu a Ameriku, tak samozřejmě i Rusko.“

V současnosti si navíc těžko prakticky představit, že by bylo možné nějakou „kolektivní bezpečnost“ zařídit i bez takové rostoucí mocnosti, jakou je Čína. Jenže jak? Podpisem nějakých říkanek na kusu papíru?

Je to samozřejmě nesmysl a to z jednoho prostého důvodu, Rusům a Číňanům nelze věřit jakoukoli dohodu, protože ji poruší v prvním okamžiku, kdy se jim to bude hodit. Proč si to myslíme? Protože to už dávno dělají. Pokud jde o Čínu, které část naší politické reprezentace podlézá s mlhavou vidinou jakýchsi zisků, ukázala to Říše středu právě v posledních dnech.

Čínský prezident Si Ťin-pching uvedl do funkce nově zvolenou správkyni Hongkongu Carrie Lamovou. Ceremoniál se uskutečnil v rámci 20. výročí předání Hongkongu pod správu Číny. Při té příležitosti došlo ke střetům stoupenců Pekingu s prodemokratickými demonstranty.

Prezident pak ve svém projevu varoval, že podkopávání autority Pekingu je "naprosto nepřípustné". Rovněž uvedl, že jakékoliv snahy sabotovat pevninskou Čínu "překračují všechny meze". Si také soudí, že Hongkong by měl posílit svou bezpečnost a vlasteneckou nauku na školách. Hongkong je podle něj nyní svobodnější než dříve. Jak se to pozná, není ale jasné.

To bylo řeči o jedné zemi a dvou systémech a po dvaceti letech jsou na tom demokraté v Hongkongu dost bídně. Žili kdysi na svobodném kousku země a pak se najednou dostali do područí totalitního režimu. Kvůli smlouvě. Britové se zachovali podle smlouvy a Hongkong předali a Číňané se zachovali, jak se jim to líbí.

O Rusku škoda mluvit. Garance hranic Ukrajiny, když se vzdá jaderných zbraní, které tam zůstaly z dob SSSR, se jaksi nekoná a Krym je anektován. Na východě Ukrajiny jsou moderní ruské zbraně, které Ukrajina ve své výzbroji nikdy neměla, tak se tam musely odněkud dostat. Odkud asi, z Mongolska to nebylo.

Země jako Rusko a Čína berou vážně jenom sílu. Není to šťastné pojetí světa, ale je to realita a nikdo s tím nic nenadělá. Takže vystupování z NATO by bylo dobré si nechat na dobu, kdy na Zemi zavládne pozemský ráj, což bude ještě chvíli trvat. Rusko a Čína ho ovšem nezajistí, na to vemte jed.