Andrej Babiš - ilustrační snímek.

Andrej Babiš - ilustrační snímek. Zdroj: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Andrej Babiš, Julius Šuman a gangsterismus ve státních strukturách

Poslední rok se český veřejný prostor stává obětí mediálních her policistů a zpravodajských důstojníků. Pokud tomu nechceme podlehnout, musíme odlišovat tvrdá fakta od manipulací. Zvláště v okolí aféry s krycím názvem Julius Šuman. Jednou z hlavních postav je bývalý novinář vydavatelství Empresa Media a později Mafry Marek Přibil. V obou vydavatelstvích stál vždy trochu mimo redakce a byl vyhlášeným člověkem na špinavou práci.

Nepodléhal šéfredaktorům, ale jen zájmům vydavatele, což ostatní novináři věděli, takže se k němu stavěli se směsicí strachu a opovržení. Když si Andrej Babiš pořídil Mafru s deníky MF Dnes a Lidové noviny, opatřil si i Přibila a vedení vydavatelství využívalo jeho služeb k psaní likvidačních článků. V pražském novinářském světě o jeho roli všichni věděli.

Ne, že ne. Důvodem bylo, že tři velké pseudoaféry, které pomáhal rozjíždět (Čadek, ministr vnitra v nevěstinci a kriminální pozadí reorganizace policie), se ukázaly jako lživé, což konstatovala i parlamentní vyšetřovací komise a šetření provádějící policisté.

Před několika týdny se skupina označující se jako Julius Šuman rozhodla na Twitteru zveřejnit nahrávky rozhovorů Přibila s Babišem. Vyplývá z nich, že jejich propojení bylo ještě užší, než se předpokládalo. A včera vybuchly tři mediální granáty: Přibil vyšel z ilegality a promluvil ve dvou rozhovorech (DVTV a Seznam Zprávy).

Poté antibabišovská skupina Julius Šuman zveřejnila další nahrávku. A reportér Českého rozhlasu Janek Kroupa oznámil, že odtajní, co všichni v mediálním světě dávno tušili: pro Přibila pracovala skupina policistů a předávala mu informace o policejním prezidentovi a ministru vnitra. V Kroupově tvrzení je nové to, že zveřejnil jejich jména (Hájek, Večeřa).

A šokující je i způsob, jak se to dělo: Babišovi podřízení z ministerstva financí měli uměle vyvolávat daňové kauzy, aby se dostali k vyšetřovacím spisům a informacím, které pak zveřejňovala babišovská média. Je-li to pravda, jde o ukázku účelové daňové represe a privatizace veřejné správy.

Proč nekonají vrchní státní zástupci, jindy tak horliví? Tradičně se tváří, že se nic neděje, a drží Babišovi palce, protože slíbil prosadit jejich zákon o státním zastupitelství. Takže co se to v minulých dnech odehrálo?

Přibil zřejmě dostal informaci, že se blíží vážné odhalení novináře Kroupy, takže vstoupil do médií a pokoušel se dát budoucím událostem jiné vyznění, aby ochránil Babiše.

Česká média, celá vděčná, že konečně mluví, mu poskytla velký prostor, aniž by ho nějak zvlášť konfrontovala s jeho minulými postoji. Nemělo by to zastřít to podstatné – někdo zavádí do struktur státu čirý gangsterismus. To je ukázka korupce na čtvrtou.

Text vyšel také na webu e15.cz >>>