Summit EU v Bruselu. Emmanuel Macron

Summit EU v Bruselu. Emmanuel Macron Zdroj: ČTK

Francouzský prezident Macron se opřel do Česka: Evropa není supermarket

Francouzský prezident se opět pustil do zemí střední a východní Evropy. Nestojí prý za evropskými hodnotami a nerespektují pravidla Evropské unie. A dodávají levnou pracovní sílu, která podrývá důvěru v Unii v zemích, jako je Francie.

„Evropa není supermarket. Evropa je společný osud. Je oslabená, když přijme, že její principy jsou odvrhovány. Země v Evropě, které nerespektují pravidla, by měly nést důsledky,” prohlásil Macron ve zjevné narážce na Česko a spol.

Pozoruhodné.

Macron reprezentuje zemi, která od roku 2003 ani jednou nesplnila unijní pravidla pro rozpočtovou kázeň (výše deficitu do tří procent HDP a zároveň výše dluhu do 60 procent HDP). Jakou pokutu jí za to uštědřil Brusel? Žádnou.

Francouzi v roce 2005 odmítli v referendu návrh Evropské ústavy, což znamenalo bez debat konec a celý proces ratifikace tím skončil. O tři roky později také odmítli také v referendu Irové Lisabonskou smlouvu, což byla jen zamaskovaná původní Evropská ústava. Jenže francouzští politici na Iry skandálně tlačili, aby referendum opakovali.

Některé pravidla platí, jiná ne. Pro někoho platí, a pro jiné ne.

Macronova volební kampaň byla z nemalé části založena na slibech vytlačit levnou pracovní sílu přicházející z východních států EU. Francie díky Macronovu zákonu pokutuje české řidiče, kteří mají nižší mzdu než je francouzská minimální.

Macron zároveň prosazuje novou podobu evropské směrnice o vysílání pracovníků. Ta požaduje, aby do Francie zahraničními firmami vyslaní pracovníci dostávali stejnou odměnu, jakou dostávají na stejné pozici i Francouzi. Zní to hezky, ale je to jeden velký ideologický i legislativní paskvil. Všechny tyto Macronovy sliby podrývají samotný základ Evropské unie - společný trh.

Macron viní “východní” země ze zneužívání nízké cenové hladiny. Ale vadí mu, že francouzské firmy u nás využívají toho samého? Že tu našly levnou pracovní sílu? Že si díky levnému nákupu v Česku může obří francouzská bankovní skupina Société Générale stahovat desítky miliard ze zisků Komerční banky, aby sanovala své ztráty z krize?

Mnoho lidí Macrona oslavuje jako vítěze nad pravicovým populismem. Macron sám je ale klasický populista.

Macronovi nejde o evropské hodnoty, ani o pravidla. Macronovi jde o domácí politiku. A populistické útoky na východ Evropy mu doma fungují.

Z evropských pravidel a hodnot si vybírá jen ty, které se mu doma hodí. A chce si vybírat i to, pro koho pravidla platí, a pro koho ne. Vybírá si jako v supermarketu.

Je to Macron, kdo z EU dělá supermarket.