Bývalý člen představenstva Agrofertu a místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek.

Bývalý člen představenstva Agrofertu a místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia

Politika podle Faltýnka: Nevím, nečtu, neslyším, nepamatuju se…

Poslanec za hnutí ANO Jaroslav Faltýnek čelil v nedělních Otázkách Václava Moravce řadě dotazů týkajících se problémů jeho předsedy. „Čelil“ je ale možná příliš silné slovo. Faltýnek si totiž (nejen) v době vládní krize osvojuje pozoruhodnou komunikační strategii. O všem, co se týká Andreje Babiše, buď neslyšel, nečetl, nebo ho to radši jednoduše nezajímá.

Vše začalo při zmínce o Babišových schůzkách s bývalým redaktorem MF DNES Přibilem. Faltýnek se krátce po vypuknutí kauzy nechal slyšet, že si nahrávku jejich rozhovoru nepouštěl a pouštět nehodlá. V podobném smyslu se vyjádřil ostatně i ministr spravedlnosti Pelikán: „My jsme slušní lidé a slušní lidé neposlouchají cizí rozhovory,“ hájil se.

Co čtete, pane poslanče?

Faltýnkovo nihilistické představení pokračovalo ve chvíli, kdy ministr Zaorálek citoval Babišův nedávný výrok o ústavě. Ten během víkendu obletěl sociální sítě a dostal se kupodivu i na stránky Lidových novin. „Kdyby nám pan premiér řekl, že se nebude chovat podle koaliční smlouvy, ale podle ústavy, tak bychom s ním do vlády nešli,“ řekl Babiš novinářům. Ministr zahraničí při té příležitosti označil Lidové noviny za hybridní stranický tisk.


VIDEO: Taktiku "Nevím, neznám..." vyznává Faltýnek již dlouho:

Video placeholde
ANO, zapřeme všechno! • Reflex.cz


Faltýnek se nenechal vyvést z konceptu a trval na tom, že Zaorálkem přečtená slova ministr financí neřekl: „Já jsem takovou větu neslyšel, to je přece nesmysl,“ pokračoval. Když později ministr zahraničí v debatě zmínil, že „Andrej Babiš ohýbal daně“, rozezlil se: „Prosím vás, neříkejte to. Tohle neříkejte.“

Podobná odpověď následovala i po další Moravcově otázce. Moderátor se ptal, proč vrchní státní zástupkyně Bradáčová, jejíž úřad patří pod Pelikánovo ministerstvo spravedlnosti, žádala po vydavatelství Economia stažení článku o fotbalové dotační aféře. A to z toho důvodu, že zmiňuje informace obsažené v policejním spisu. Narážel při tom na fakt, že v Babišových Lidových novinách vyšla v posledních letech řada informací vytažených z živých spisů a u státního zastupitelství to pokaždé zůstalo bez povšimnutí.

Nic jsem neslyšel a ten zdroj taky nesouhlasí

„Ale jak to víte?“ ptal se Faltýnek. Na dotaz ohledně stažení článku reagoval slovy: „Já takové informace nemám, o tom nevím.“ V tu chvíli už se opět ozval Moravec: „Vy nečtete hybridní stranický tisk, nečtete ani deníky Economie, vy nečtete vůbec nic,“ smál se. Když pak zmínil, že do LN unikly spisy hned z několika kauz, Faltýnek opáčil: „Vy myslíte toho provokatéra Přibila?“ Tím už jen definitivně dokázal, že Babišovy nahrávky skutečně neslyšel a noviny v posledních letech asi také moc nečetl.

O tom nás ale ubezpečoval již bezmála před rokem. V době, kdy nejvíce zuřila kauza Čapí hnízdo, Faltýnek opakovaně odrážel novinářské dotazy výzvou, ať se vše nechá vyšetřit policií. Přiznal sice, že v představenstvu Agrofertu se o Čapím hnízdě kdysi mluvilo, ale pochopitelně si to nepamatuje. Nevěděl ani, kdo že to tedy měl Čapí hnízdo vlastnit v době, kdy na ně byla připsána neúměrně vysoká dotace (debata probíhala ještě před tím, než Babiš prohlásil, že firmu přepsal na děti).

Jaroslav Faltýnek je tak trochu chytrá horákyně české politiky. Babišův odposlech neslyšel, ale určitě na něm novinář stranického šéfa provokoval. Větu vicepremiéra o ústavě také neslyšel, ale jistě jde o výmysl. Šéf to totiž myslí dobře. Že ne? Prosím vás, to vůbec neříkejte!