Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Nebezpečná „astrální aplikace“ útočí. Při placení účtu za telefon se nestačíte divit!

Není to sice žádná Modrá velryba, ale k myšlenkám na sebevraždu může člověka dovést snadno - při placení účtu za telefon. Infikovaná aplikace totiž „za vás“ telefonuje na zpoplatněné telefonní číslo, a umí protelefonovat i tisíce korun.

I o Velikonocích odbavuji dopisy čtenářů, měl bych bez toho absťák. Proto jsem i na Hod Boží velikonoční otevřel email, a nestačil se divit. Kolem velikonoc vrcholila hysterie s hoaxem Modrá velryba. Hry, která pravděpodobně neexistuje. Z mailu na mne vykoukla jiná, opravdu existující a opravdu nebezpečná online hra.

„Dítě stáhlo aplikaci, která se tváří jako jedna oblíbená hra, a sama se spustí bez vědomí držitele telefonu. A volá na telefonní číslo 906 426 670. Pak se rodiče při placení diví. Částky se pohybují od tisícovek do desítek tisíc. Napadeny jsou především mobilní telefony dětí a poté účty jejich rodičů.", píše Ing. Jiří Morčinko. „Syn to stáhl na Android přes Google Play."

Pravděpodobně se mu aplikace do telefonu dostala jako něco, co se tvářilo jako varianta jedné rozšířené a oblíbené online hry. Nemáme však nákazu od té konkrétní hry potvrzenou programátory, tak ji raději neuvádím.

Inženýr Morčinko, když dostal účet na několik tisíc, začal pátrat. „Zjistili jsme, na stránkách platmobilem.cz, firmu NTH Media GMBH - prostřednictvím vyhledávače našli kontaktní formulář. Tam jsem poslali stížnost v angličtině a odtud odpověděli česky a zaslali odkaz na customercare.cz@silverlines.info, kde se ozvala paní Nováková."

Odpověď paní Novákové překvapí: „Rádi bychom Vás informovali, že na uvedeném telefonním čísle byla použita premiová mobilní služba. Jedná se o „astro aplikaci“, k níž uživatel získá přístup voláním na speciálně zpoplatněnou linku 0906426670. Pokud chcete aplikaci deinstalovat, stačí vyhledat ikonu pod názvem „Exclusive content“ ve svém mobilním zařízení a vymazat ji. Jelikož jsou naším hlavním cílem důvěra a spokojenost našich uživatelů, jsme ochotni poskytnout vrácení celkové částky zúčtované za tuto službu ve výši 4.116,00 Kč." Podepsána Nevena Nováková, zákaznický servis.

Když jsem si našel inkriminované telefonní na serveru vyhledatcislo.cz, zjistil jsem, že pan inženýr není jediný, kdo má problém. Diskuse se jen hemží stížnostmi:

- Dobrý den všem, tak mi to máme za 2436,- za tři „hovory". Nejsou ani zaznamenány v historii volání. Pokud by jste někdo zvažoval trestní oznámení, ráda se přidám. Nejsem si jistá, že po dobrém se něco vrátí.

- Mám stejnou zkušenost jako ostatní, vyúčtování přes 2000,- volání na číslo během vánočních svátků, na které nikdy nikdo nevolal, dožaduji se na uvedeném mailu customercare.cz@silverlines.info od ledna vrácení peněz, ale zatím mě jen 2x odepsali, že co nejdříve peníze pošlou na účet, ale jsou to již dva měsíce a nic se stále neděje! Dnes jsem poslala 3.urgenci, nevím, co víc dělat, kam se obrátit

- Dobrý den, u našeho syna během 6 dnů celkem za 8 000 Kč, chudák, vůbec netušil, co provedl. Doufám, že se nám peníze podaří dostat zpět. Volání na tato čísla jsme hned zablokovali, v mobilu nastavili tovární nastavení.

Inženýr Morčinko nelenil a sestavil návod pro odstranění, který na stránkách zveřejnil: „Automatické volání je potřeba nuceně zrušit. Tovární nastavení telefonu vždy nemusí fungovat. Podle provozovatele nebezpečného telefonního čísla je nutné vyhledat ikonu pod názvem "Exclusive content" ve svém mobilním zařízení a vymazat ji. Pokud by se to nepodařilo, je nutné v servisním středisku zcela vymazat operační systém mobilního telefonu a znovu jej nainstalovat. Pokud to nepomůže, telefon zahoďte.”

Ano, to je dobrý postup - pokud nejste paranoidní jako já. Sice nepoužívám Android, ale v těchto věcech není opatrnosti nikdy dost. Tak jsem zavolal svému operátorovi a nechal si preventivně zablokovat na svém telefonu všechna volání na zpoplatněná telefonní čísla.

Za pár minut přišla zpráva: „Právě jsme vám zapnuli službu Blokace plateb, kterou od nás navíc máte úplně zdarma.“ A - malware sem nebo tam - je po ptákách. Takže doporučuji všem, kteří si občas do telefonu něco stahují - nechte si volání na placená čísla zablokovat také, pokud to učiníte, můžete se na nějaký malware v klidu úplně vykašlat.