Jiří Zimola.

Jiří Zimola. Zdroj: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Jiří Zimola končí v čele Jihočeského kraje. Další důvod, proč nevolit ČSSD

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola na nejbližším jednání zastupitelstva rezignuje na funkci hejtmana. Prohlásil to jen necelý den poté, co se mu v kraji rozpadla koalice. Jeho gesto je logické a nebylo před ním úniku. Jen ta patetická  slovíčka v rezignační řeči byla jaksi navíc. Odchodem Zimoly sice ČSSD zmizí další bolavý problém, ale veřejnost v jeho případu dostala názorný důvod, proč sociální demokraty nevolit. Ale je ještě další hlubší pád ČSSD pro pevný a demokratický stranický systém v Česku skutečně žádoucí?

„Byl jsem v posledních týdnech vystaven enormnímu tlaku.“ „Dokázal jsem třikrát vyhrát volby, což se zřejmě v politice neodpouští.“ „Neodcházím zhrzeně, uraženě ani naštvaně, odcházím unaveně po dlouhých osmi letech práce pro kraj.“ Těmito a dalšími frázemi proložil Zimola svoji rezignační řeč. Z takové směsice patetiky i útočnosti je patrné, že končící hejtman nechápe vůbec nic a dělá ze sebe oběť. Oběť své politické konkurence, okolí a bůhvíčeho ještě. To mu snad nemůže věřit už věřit vůbec nikdo.

Jiří Zimola oznamuje svou rezignaci:

Může tu sice proklamovat řeči o politických bojích při obsazování vedení nemocnic v Jihočeském kraji. Ale tento boj je okořeněn především mnohasettisícovým měsíčním platem pro jednoho z manažerů Jihočeské nemocnice, který za to pak – zřejmě z „vděčnosti“ – staví pro Zimolu na Lipně rekreační haciendu. V každé normální zemi na západě by každý politik už rezignoval jen po provalení této informace.

Pád hejtmana není pro ČSSD dobrá zpráva. Ačkoliv strana se hned po Zimolově rezignaci pustila do jednání o nové koalice, může se stát, že nakonec skončí v opozici. Ono je to de facto jedno, jestli skončí tam nebo onam. Mnohem důležitější jsou minusové body, které tím sociální demokraté u veřejnosti získali. To vše v situaci, kdy se blíží volby a strana schytává jednu facku za druhou.

Pozoruhodné je však to, že některým čelním představitelům to téměř nedochází nebo jedou podle proslulého hesla z francouzského královského dvora „po nás potopa“. Ono jestli to takto bude dále pokračovat, bude ČSSD v následujících volbách ráda i za 10 procent hlasů. Zimola svým konáním z poslední doby dal jen další důvod, proč ČSSD nevolit.

Jihočeský kraj: Co potřebujete vědět před krajskými volbami >>>

Je však otázkou, zda je takový propad ČSSD žádoucí. Na jednu stranu ano a je potřebné, aby došlo ve straně k očistnému procesu, který vysmejčí stranické útroby od všech nánosů, prospěchářů a dalších pijaviec. Ale existence silné a čitelné ČSSD, jako demokratické levicové strany, je velmi důležitá pro budoucnost a stabilitu českého stranického systému. Zatímco, když před čtyřmi lety byla ODS na dně, řada jejích voličů se neztratila přešla k TOP 09. Ke komu ale přejdou naštvaní voliči ČSSD? Ke komunistům, k SPD Tomia Okamury či do prezidentské SPO? Všechny tyto varianty jsou pro Českou republiku špatné.

Na hodnocení odkazu Jiřího Zimoly je ještě brzy. Ku prospěchu a cti mu bylo, že se nebál vystoupit proti stranickému vedení Sobotka-Chovanec a že reprezentoval jakousi opozici ve straně. Otázkou jen zůstává, nakolik to bylo z jeho hlavy a nakolik jen papouškoval názory Miloše Zemana, u něhož se zúčastnil takzvaného Lánského puče. Kdyby ve svém křesle natolik nezbytněl, nezačal mít papalášské manýry a staral se jen o svůj kraj, mohl v křesle hejtmana sedět klidně dalších osm let. To by mu odpustil každý, i jeho voliči. Ti se teď doma mohou škrábat na hlavě, komu že to vlastně naletěli a celou dobu věřili.