Vyhlášení výsledků 50. ročníku ankety Český slavík. Druhé místo mezi skupinami získala kapela Ortel.

Vyhlášení výsledků 50. ročníku ankety Český slavík. Druhé místo mezi skupinami získala kapela Ortel. Zdroj: ctk

Ortel vystupující na Hradčanském náměstí
Kapela Ortel oslavila výhru ve Slavíkovi v Plzni v klubu Rebel.
Kapela Ortel oslavila výhru ve Slavíkovi v Plzni v klubu Rebel.
Kapela Ortel oslavila výhru ve Slavíkovi v Plzni v klubu Rebel.
Kapela Ortel oslavila výhru ve Slavíkovi v Plzni v klubu Rebel.
11
Fotogalerie

Ortel není trubadúr, ale trubka. Pan Hnídek vstupuje do politiky

Tomáš Ortel, známý pěvec lidu českého, hodlá vstoupit do politiky a bojovat tam za zájmy národa. Činí tak proto, že je vlastenec. Podle mého názoru je však absolutně nepřijatelné, aby jako vlastenec a národovec vystupoval někdo, kdo se stydí za své ryze české příjmení a vystupuje pod cizáckým pseudonymem.

Na stránkách radnaroda.cz najdeme vyjádření šéfa politického hnutí Řád národa - Vlastenecká unie Josefa Ziclera a zpěváka, frontmana a textaře kapely Ortel Tomáše Ortela „o další společné cestě obou populárních subjektů. Cestě vedoucí k zachování národní identity, práva na sebeurčení naší vlasti a jejích občanů, zachování tradic, historických odkazů našich předků."

Nestárnoucí evergreen z hlavy pana Hnídka:

Video placeholde
Tomáš Ortel - Mešita • youtube.com

Sám Ortel veřejně vyhlašuje: „Svojí prací a svým životním postojem podporuji všechny vlastence v naší zemi a nikdy tomu nebude jinak. Mezi lidmi, kteří vlastenecky smýšlejí, se nedají dělat rozdíly na základě jejich politické příslušnosti. Samotné roztříštění sil všech vlastenců je největší slabina. ... Já, Tomáš Ortel tedy nadále zůstávám trubadúrem celé vlastenecké fronty a patriotů a spojil jsem svou cestu s cestou Vlastenecké unie." Což je prohlášení, které pohoršuje každého společného národovce. Žádný cizák s umělým latinským příjmením nebude bojovat za českou zem!

Ortel je, jak známo, rozený jako Hnídek. Příjmění pochází od staročeského a dnes už v podstatě jen entomology užívaného termínu „hnida“, rozuměj vší vajíčko. Takže Hnídek znamená původně osobu, která má hlavu plnou hnid. V modernější češtině by se spíše řeklo Všivák, ale nešť – jak staročeská, tak modení verze příjmení zpěváka je vlastenecká, plná citu k národu a rodné zemi. 

Má sice trochu negativní konotaci (pro Ortela „skrytý význam“, pozn. jxd), ale je plně vlastenecké. Ten zrádce národa však vystupuje pod cizáckým, nesvobodu a robotu připomínajícím příjmením! Ortel pochází z latinského ordalia – církevní soudy známé svými nemilosrdnými rozsudky. Takže to slovo mají používat zpěváci někde ve Vatikánu, a ne v české kotlině! 

Hnídek tím, že se vydává za Ortela, vlastně zrazuje národ a zaprodává se cizácké katolické církvi, která pěkně zatápěla například českým husitům! To je neslýchané a nepřijatelné! Pokud Hnídek pochybuje o negativním vlivu katolické církve na český národ, nechť si přečte Jiráskovo Temno! 

Takže volám z plna hrdla: Tomáši, vrať se k svému národu! Když do politiky, tak jako Hnídek, nebo jako Všivák!