Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: profimedia.cz

Podvržená fotka nemocnice: Vtípek, který si říká o přesdržku!

Žijeme v době postfaktické a je to někdy opravdu nechutné. Například nyní, když administrátor facebookového účtu Záchranařina vyvěsil fotku z nemocnice v Sýrii a doprovodil ji kritikou české záchranky.

Na Facebooku existuje účet s názvem Záchranařina. V informacích má uvedeno: „Stránka pro nadšence záchranáře, i všeho ostatního, co s ní souvisí“. Takže zcela seriózně vypadající zeď, kde se píše o záchranařině jako profesi.

V pondělí kolem třetí odpoledne však na stránce přibyl post, který cituji v plném znění: „Vážení pacienti, jste naštvaní, že na Emergency s teplotama čekáte čtyři hodiny? Tak buďte dál a nezapomeňte si stěžovat, že zachraňují jiný život, než ten váš.“ K tomu je připojena otřesná fotka operačního sálu se zakrváceným lůžkem, ze které doslova čiší hrůza. Nikoho by nenapadlo – vzhledem k obsahu postu – že nejde o záchranářský sálek někde na emergency v české nemocnici. Skutečnost je však úplně jiná.

Z facebookové stránky Záchranařina.Z facebookové stránky Záchranařina.|Facebook

Ta fotka nepochází ani z české emergency, a dokonce ani z Evropy. Jde o fotografii mladého syrského novináře jménem Fareed Alhor, pochází z města Idlib a zachycuje následky bojů v okolí nemocnice. Fotka nemá s českým záchranářstvím nic, ale vůbec nic společného. Publikoval ji sám autor na svém Twitteru – a s komentářem, že se jedná o Sýrii.

Takže administrátor účtu Záchranařina prostě tu fotku ukradl, vymyslel si k ní text, který měl znepokojit jeho čtenáře, a pustil to do světa. Český internet si ale podvodu brzy všiml a administrátor do diskuse připsal: „Z pozice hlavního administrátora na úvod prohlašuji, že mi je jedno, jak moc následující komentář změní váš pohled na naši stránku a zda si od vás vysloužíme dislike. Ale kvůli oblibě tu nejsme. Jsme tu proto, abychom pomáhali lidem. Byť je tato fotka z naprosto jiného státu, tak to rozhodně nic nemění na její myšlence a poselství.“ Jinými slovy: „To je jedno, že je to lež, my jsme to olhali proto, že tím můžeme podpořit naše názory jako argumentem. Víme, že je to lež, ale je nám to jedno a prostě z vás čtenářů děláme voly!“

Takže by anonymnímu administrátorovi opravdu stálo za to rozbít držku, aby získal na své postfaktické metody správný náhled. To se však nesmí, dávat lidem přes držku zakazuje zákon. Takže prosím naše čtenáře – pokud máte někdo více času než já, zaběhněte, prosím, na policii a udejte administrátora té stránky za šíření poplašné zprávy! Naše ambulance tak, jak on lže, rozhodně nevypadají.