Karel Stiegerwald: Pokud se Forejtova aféra nerozjasní, čeké ho trvalý život v blátě.

Karel Stiegerwald: Pokud se Forejtova aféra nerozjasní, čeké ho trvalý život v blátě. Zdroj: ČTK, Reflex

Aféra hradního protokoláře: Hodnej či nehodnej Forejt?

Václav Klaus veřejně zvažuje, zda nezaměstnat pana Forejta. Pokud to chápe jako gesto znechucení nad celou forejtskou aférou a jako gesto lidské podpory štvaného Forejta, je to úvaha správná. Ale je to také úvaha špatná: hnusnou aféru to nevyřeší, nýbrž zvětší a zamotá do ní ještě i exprezidenta.

Aféra nepotřebuje gesta, nýbrž vyjasnění. Evidentně skrývá řadu trestných činů kdesi kolem drog a vydírání, a činů, které se v okolí prezidentů stávat nesmějí. Někdo celou aféru vymyslel, řídí ji a je věcí bezpečnostních služeb, aby brzy věděly a sdělily veřejnosti, kdo a proč a věcí soudů, aby aféru ocenily podle zákona.

Pokud se takto aféra nerozjasní, potáhne se naší veřejností ještě dlouho a pana Forejta nebude čekat nic jiného, než trvalý život v blátě. Může ale také být, že život v blátě by ho čekal i po rozjasnění aféry, jenže to nikdo neví. Rozmotávat celý skandál na základě emocí, byl hodnej, nebyl hodnej, není možné a z aféry to vyrobí další politickou třaskavinu, jakých kolem nás už vybuchuje celá řada.

Forejtova aféra je dost vhodná k tomu, aby se s tím konečně přestalo, aby takové špinavé a vachrlaté aféry bral do rukou zákon a aby ten Někdo dostal přes pazouru. Možná si pak budeme politiky vážit o chlup víc.