Malý Allan nebyl nikdy tak úplně Mirek Dušín.

Malý Allan nebyl nikdy tak úplně Mirek Dušín. Zdroj: Profimedia.cz

"Jestli mi chceš dát kopačky teď, doporučil bych ti okované špičky, Susan."
"Holky, už jede Bilbo Pytlík!"
"Když prodám samu sebe za výhodnou sumu, znamená to, že jsem podnikatelka?"
Muž. Legenda.
4
Fotogalerie

Za kolik prodáte svou ženu? A za kolik dítě? A za kolik varlata?

Manželky, děti, tělesné orgány, všechno je na prodej. Něco je celkem levné; věděli jste, že lidský život stojí jen patnáct hamburgerů? Ale jsou i věci, co jdou do peněz. Třeba snubáky pro nevěrnice.

Kdo je otec roku? Allan Gieger. Kdo je Alan Gieger? Otec roku; a také otec, který koupil svému synkovi jeho první auto: Ford Explorer z roku 1998. Tím se ale po celém internetu neproslavil. Po celém internetu se proslavil tím, že to jeho krásné modré esúvéčko teď zase prodal. Tady je důvod:

„Prodávám auto svého syna, které jsem mu koupil jako jeho první vůz; myslel si, že je cool projíždět se v něm zhulený se svými kámoši a hrát si na gangstery a zvlášť neprokazovat mě a mé manželce úctu, kterou si zasloužíme,“ napsal Gieger k fotce auta na serveru Craigslist, kde ho nabídl ke koupi. „Tohle bylo auto, ve kterém měl dokončit školu, sehnat si řádnou práci a mít náskok do života, ale on se rozhodl to všechno zahodit, protože si vybral, aby na něj měli vliv spíš jeho kámoši než já! Teď se mu budou zase hodit tenisky, až bude v tyhle horké letní dny muset pohnout prdelí, aby se někam dostal!“

Auto se prodalo za 1250 dolarů, inzerát zvirálněl, osmnáctiletý synátor Allan Gieger III se naučil zase chodit pěšky, táta Gieger se stal senzací a rozhovor s ním přinesl server Esquire. Příběh o tom, jak si nad prodaným vozem rozhádaný táta a syn znovu podali ruce, syn se začal kát a dnes už (snad) zase seká latinu, vlhčí oči uživatelům Facebooku po celém světě.

"Když prodám samu sebe za výhodnou sumu, znamená to, že jsem podnikatelka?""Když prodám samu sebe za výhodnou sumu, znamená to, že jsem podnikatelka?"|Profimedia.czV konkurenci toho, co všechno se lidé snažili v posledních letech prodat a dostalo se jim za to náležité publicity, je ale případ vzorového táty Giegera jen malá ryba. Přece jen v sobě nemá tolik cynismu, aby dostál trvanlivosti slavnějších prodejních příběhů. Tady je pár z nich:

1. Muž se pokusil prodat unesené dítě za 15 bigmaců

A konečně tak ustanovil, kolik stojí lidský život. Je to patnáct hambáčů. Problém byl jen v tom, že čtyřiapadesátiletý Henry Osterman se pokusil uskutečnit směnu na celkem exponovaném místě, kterým se stal arkansaský McDonald. Nepokusil se skrýt ani pod rouškou noci. Když u kasy začal nabízet cizí dítě výměnou za patnáct hamburgerů, bylo přesně půl třetí odpoledne.

Muž. Legenda.Muž. Legenda.|archivKlobouk dolů před Chandrou Wilkinsovou, která v tu chvíli stála u pokladny, zachovala zdravý rozum a ty burgery mu skutečně prodala, načež od něj vyfasovala dítě – které hladovec chvíli předtím unesl z místního parku. Pak mu podle očitých svědectví řekla něco ve smylu „Kámo, měl by ses, ku*va, vzpamatovat“ - na což Osterman zareagoval tím, že proběhl za pokladny a shrábnul všechny hamburgery, které byly zrovna k dispozici. Takže se na něj vrhli tři zaměstnanci McDonaldu a sejmuli ho smetákem. Když policisté prozkoumali Ostermanovo auto z roku 1972 (které jeho otec naneštěstí neprodal), našli v něm další dítě. Asi na hranolky.

2. Prodám manželku za 1 penci, zn.: spěchá

Angličan Paul Osborn svého času nabídl ke koupi svoji manželku Sharon. Fotografii produktu umístil na eBay a do popisu uvedl následující: „Tady je moje prolhaná, podrazácká, nevěrná kurví manželka, co ji mám šestadvacet let.“ Než Osborn inzerát stáhl, vyšplhal se zájem o matku dvou dětí z původní ceny jedné pence na sedm set padesát tisíc liber. „Kéž bych ji za to fakt dokázal udat,“ komentoval to Osborn později, „pomohlo by mi to splatit hypotéku.“

Dodejme, že prodávání manželky je legitimní a tradiční zvyk starých Angličanů. Prodej manželky sloužil od pozdního 17. století jako náhrada za rozvod, který si až na nejbohatší měšťáky nemohl nikdo dovolit. Manželka se prostě předvedla na svébytné aukci často s ohlávkou kolem krku a odešla k tomu, kdo se vyprsil s nejvyšší nabídkou. O téhle vzájemně odsouhlasené, byť ne tak zcela legální praxi, pojednává knížka Thomase Hardyho Starosta Casterbridgeský.

3. Jedna ledvina, jeden iPhone

Smutný případ se odehrál v Číně, kde si nechal sedmnáctiletý chlapec Wang vyoperovat ledvinu, aby si mohl koupit nový iPhone nebo iPad.

Sednout si za to šlo do chládku pět lidí, včetně chirurga, který operaci provedl; ledvina má na trhu podstatně vyšší cenu než mobil s matlací obrazovkou, což chlapec zřejmě netušil, ale oni ano – a rozhodli se na jeho tělesném orgánu trhnout další prachy... zatímco nebohý chlapec, pocházející z jedné z nejchudších oblastí Číny, si bude hrát Angry Birds na svém iPhonu i iPadu, které si za ledvinu oba nakonec skutečně pořídil.

4. Jedno varle, jedno auto

Na rozdíl od čínského chlapce žádnou lítost nevzbuzuje Mark Parisi, který se v pořadu stanice CBS The Doctors (stejně jako v Extreme Cheapskates pro TLC) vyznal z toho, že plánuje prodat jedno ze svých varlat za 35000 dolarů, což mu zaplatí koupi vysněného vozu Nissan 370Z. Prodej orgánů za peníze je sice v Americe zakázán, ale Parisi našel fígl, jak to obejít: účastnil se totiž lékařské studie, při níž mu bude varle nahrazeno varletem umělým. A studie jsou ok, takže nasedat a jedem!

"Holky, už jede Bilbo Pytlík!""Holky, už jede Bilbo Pytlík!"|Profimedia.cz5. Brnění za kopačky

Hrdinou dne ale zůstává Eric Smith, který našel štěstí v neštěstí. Co uděláte, když dostanete kopačky od své dlouholeté přítelkyně? Správně, koupíte si Playstation.

Smith to ale povýšil na nový level tím, že když se mu jeho osudová milá vyznala z toho, že mu zahýbá a odešla od něj, vytáhl z rukávu trumf a udělal pro sebe něco dobrého. Tím trumfem byl diamantový zásnubní prsten, kterým se chtěl s dívkou právě zasnoubit. Po rozchodu prsten vzal a prodal ho za KOMPLETNÍ BRNĚNÍ postavičky Master Chiefa ze hry Halo vyrobené na míru.

"Jestli mi chceš dát kopačky teď, doporučil bych ti okované špičky, Susan.""Jestli mi chceš dát kopačky teď, doporučil bych ti okované špičky, Susan."|Profimedia.czV tomhle už mu žádná srdce nezlomí.