David Cameron.

David Cameron. Zdroj: profimedia.cz

Nigel Farage.
Nigel Farage
Cameron versus Farage.
Britský premiér David Cameron
Nigel Farag
6
Fotogalerie

České pravdoláskaře i zemanovce by z „evropské“ debaty Cameron–Farage trefil šlak

Evropa se zdá poměrně malá a mnozí si myslí, že ji dobře znají. Ovšem při sledování včerejší večerní předreferendové debaty britského premiéra Davida Camerona (šéf Konzervativní strany) a buřiče Nigela Farage (vůdce Strany nezávislosti Spojeného království) o setrvání či vystoupení z EU jsme mohli zjistit, že Británie je od nás vzdálená několik světelných let. Politicky i kulturně.

Protože diskuse v televizi ITV měla méně obvyklý formát, kdy otázky kladlo publikum a politici odpovídali jednotlivě bez přítomnosti druhého, podívejme se na to také trochu netradičně.

Předně, čeští pravdoláskaři, zemanovci, antiislamisté, internetoví trollové i další by při sledování debaty významných britských politiků zjistili, že i o velmi vyhrocených otázkách se dá diskutovat s nadhledem a kultivovaně. Bez blábolů a nekonečných bonmotů. Jistě, také Cameron a Farage si někdy „ohnou“ pravdu podle svého výkladu světa, ale nepouštěli se do tak bohapustých lží, jak se to děje často u nás.

Dále, zejména pravdoláskaři, zamyslete se. Nigel Farage je totiž u nás někdy líčen jako rasistický, extravagantní, nesnášenlivý extrémně pravicový exhibicionista. Díváte se půl hodiny na jeho diskusi a nic takového nevidíte a neslyšíte. Slyšíte naopak argumenty, že vystoupit z Evropské unie je pro Británii lepší. Souhlasit s tím nemusíte, ale co je na tom extrémně pravicového? Jedinou extravagantnost, již si Farage včera dovolil, byla podle některých britských komentátorů příliš „veselá“ kravata, jež se údajně pro tento typ pořadu nehodila. No…

Farage i přítomné diváky několikrát upozornil, že by bylo lepší si pořádně zjistit a přečíst, co vlastně říká, než vždy věřit jen tomu, co se o něm vysílá a píše v médiích a na sociálních sítích. Část Britů to už zjistila — podpora jeho strany je někde mezi 15 a 20 procenty.

Za rasistické bylo dokonce označeno i to, že Farage včera večer v diskusi jedné černošské paní v publiku po jejích otázkách řekl, že by se měla „uklidnit“. Kdyby to řekl bílé ženě, zcela jistě by si toho ani nikdo nevšiml.

Farage je pro omezení migrace do Británie, protože to podle něj příliš zatěžuje pracovní trh i místní sociální systém. Je to extrémní názor? To těžko. Politik včera v televizi ITV k migraci řekl ve skutečnosti tohle: „Věřím v lepší hraniční kontroly. Musíme mít rozumnou vyrovnanou migrační politiku. Německo udělalo loni s imigranty velkou chybu.“ To by snad podepsal každý.

Premiér David Cameron, kterého zase s oblibou obviňují antiislamisté a lidé nesnášející uprchlíky a migranty, působil v diskusi o trochu klidněji. Oproti výlevům českých politiků to bylo opět nesmírně kultivované. Prostě jiný, vyšší level.

Ani Cameronovi nelze samozřejmě věřit vše. Na dotaz diváka (upozorňuji, že to byl Brit, ale původem z ciziny), že migrace vytlačuje na okraj i některé místní pracovníky, premiér odpověděl, že by bylo dobré omezit přistěhovalectví ze zemí EU (v Británii pracují a žijí milióny Poláků, Francouzů, Španělů, Slováků, Litevců, Rumunů a dalších občanů Evropské unie). Jenže pak dodal, že chce zůstat v EU a udržet volný pohyb osob. Takže zjevný nesoulad.

V podstatě v Česku nepředstavitelné bylo i složení publika, jež kladlo otázky. Všechny dotazy byly smysluplné, i když jste s nimi nemuseli vůbec souhlasit. V publiku seděli zástupci všech možných ras a náboženství. Prostě současný britský mix. Chtěl bych vidět diskusi u nás, na které by v televizi kladli dotazy Češi, Romové, Vietnamci, Ukrajinci, Slováci. Prostě takový současný český mix.

A jedna perlička na závěr. Nedávno vypukl u nás pseudoskandál, když se zjistilo, že v jedné škole kladli studenti prezidentu Zemanovi učitelkou připravené otázky a četli je z papíru. Ve včerejší večerní diskusi v britské televizi ITV úplně všichni lidé z publika četli otázky z papírku. Důvod? Aby se diskuse nezdržovala, aby měla rychlý spád, aby to byly skutečně otázky, a ne sáhodlouhé nesmyslné projevy bez jednoznačného dotazu. Skandál, co?