Řízkárna.

Řízkárna. Zdroj: Ondřej Szollos

Útoky na Řízkárnu končí. Kdo je další na řadě?

Včera mi přišel email od soudruhů ze Sítě revolučních buněk. Halasně v něm oslavují vítězství nad Řízkárnou, ale bohužel vyhrožují pokračováním teroru i proti dalším cílům.

„SRB od března 2015 organizovala různé sabotáže Řízkárny. Čtyřikrát byla zapálena firemní auta. Chod restaurace byl narušován pachem kyseliny máselné. Došlo také k desítkám vynucených evakuací, během kterých byl provoz Řízkárny zcela zastaven. Sabotáže svým rozsahem způsobily Řízkárně výrazné škody. Jak finanční, tak provozní. Velikost škod a hrozba jejich dalšího růstu přiměly Krulce k uznání porážky. Splnil, co od něj SRB chtěla. Tedy vyplatil dlužné mzdy.“

Tím celá zaslaná zpráva začíná. Ptám se majitele restaurace Řízkárna pana Krulce: „K nějakým platbám sice došlo, ale rozhodně jsme nevyhověli všem jejich požadavkům.“ Příčina ukončení kampaně totiž může být úplně jiná: Pan Krulec nedávno zveřejnil na facebooku restaurace video z útoku anarchistů na jeho auta a pachatelům možná došlo, že by mohli být podle toho videa dohledatelní. Ale to je jen spekulace. Důležitější je pokračování celého přípisu:

„Vítězství SRB bylo produktem donucení. SRB určila cíl boje a přímými akcemi donutila Krulce, aby udělal kroky k jeho splnění. Nebyl tady žádný prostor pro politikaření nebo ústupky. Žádné vyjednávaní nebo ustupování požadavkům nepřítele ve snaze dojít ke kompromisu. Toto SRB přenechává jiným a místo toho preferuje logiku permanentního konfliktu, který nutí nepřítele jednat, jak sami potřebujeme. ... Autonomní intervence SRB i zvolené sabotážní metody byly vynuceny okolnostmi a potřebami tohoto konkrétního boje. ... Boj SRB proti Řízkárně je dobrým příkladem. Inspirujme se jím a použijme získané zkušenosti. Analyzujme ho a jeho přednosti zužitkujme pro další boje.“

Jinými slovy - ultralevice se oficiálně přihlásila k trockistickému ideálu permanentní revoluce, byť to sami nazývají „permanentní konflikt“. A anarchisté otevřeně prohlašují, že budou „bojovat“ dál. Takže kdo bude dalším cílem těch levicových teroristů?