Uprchlíci ve Vídni.

Uprchlíci ve Vídni. Zdroj: Bwag (CC BY-SA 4.0)

Rakousko čelí vlně sexuálního násilí imigrantů

Od počátku migrační krize v loňském roce pesimisté strašili, že s příchozími uprchlíky z jiných kulturních poměrů vzroste i kriminalita plynoucí z kulturní odlišnosti. Už je to tady, čerstvá čísla z Vídně ukazují, že imigranti konfrontovaní s nezahalenými ženami nezvládají svou sexualitu.

Na problém upozornilo brutální znásilnění ženy třemi afghánskými žadateli o azyl v centru Vídně dvaadvacátého dubna. Šokovalo rakouskou veřejnost a bylo dalším bodem na narůstajícím grafu znásilnění, sexuálních napadení a jejich dalších trestných činů páchaných migranty po celé zemi. Ti tři Afghánci z dvaadvacátého dubna - dva  šestnáctiletí a jeden sedmnáctiletý - pronásledovali jedenadvacetiletou studentku na veřejné toalety na nádraží v Praterstern, to je jeden z hlavních dopravních uzlů ve Vídni. Jeden držel ženu na zemi, zatímco druzí dva se střídali a znásilňovali ji.

Zprávu přinesl Gatestone Institute, což je v New Yorku sídlící nevládní neziskový konzervativní think-tank zaměřený na informování o událostech, o kterých mainstreamová média informují podujatě či vůbec ne. Předsedou Institutu je bývalý velvyslanec USA při OSN Jonh R. Bolton.

Institut nyní spočítal sexuální napadení migranty v Rakousku. V lednu 2016 došlo k sexuálnímu násilí ze strany azylantů ve dnech 1., 10., 16., 23. a 26. V únoru pak 3., 4., 6., 8., 11., 14., 22. a 25. V březnu 6., 8., 12., 21. a 24. V dubnu pak 13., 15., 20., 21., 22. dvakrát, 24., 25., a 29. Rakousko loni přijalo devadesát tisíc uprchlíků. Ministr vnitra Wolfgang Sobotka varoval minulý měsíc, že je to jen začátek. Až jeden milión migrantů je podle něj připraven v letošním roce překročit Středozemní moře a dostat se do Evropy z Libye.

Už těch devadesát tisíc, co požádalo v Rakousku o azyl loni, stačilo nadělat dost problémů. Téměř každý třetí žadatel o azyl ve Vídni byl v roce 2015 obviněn z nějaké nepravosti. To je o téměř 50 % více než v roce 2014.  Z téměř 21 000 úředně schválených žadatelů o azyl umístěných v hlavním městě, 6 503 spáchalo v roce 2015 trestný čin či přestupek.

Podle vídeňského policejního šéfa Gerharda Pürstla byly severoafrické gangy bojující o kontrolu nad obchodem s drogami zodpovědné za zhruba polovinu z 15 828 násilných trestných činů - znásilnění, loupeží, pobodání a útoků - hlášených ve Vídni v roce 2015.