...bude líp?

...bude líp? Zdroj: Marek Douša

Velikonoce!

Jsou zhruba dvě možnosti, jak získat peníze, slávu či moc: buď se spolehnout, že výskyt méně chytrých lidí v populaci stačí na to, aby se na nich dal postavit byznys, nebo se obrátit k tomu lepšímu v lidech a něco jim nabídnout.

První metodu popisuje kolega Doležal v článku o pánovi, jenž lidem hromadně nabízí odkup pozemku za tak nízkou cenu, že souhlasit by mohl jen někdo bez zdravého úsudku – ale protože je zejména mezi seniory statistických pár procent postiženo demencí, může ten pán opravdu zbohatnout. Nedávno jsme popisovali stejný mechanismus: reklamu na drahé pilulky, které proměňují špeky na svaly – bez cvičení.

Procento pupkatých blbečků v populaci je evidentně dostatečné, takže byznys kvetl. Kalkul s blbostí je mechanismus tak osvědčený, že už ho ani nevnímáme. Kosmetika, po níž se omládne. Čokoládová tyčinka plná zdraví. Sladká limonáda, která osvěží. Spotřebitelské půjčky, jež vám přinesou štěstí. Hazard, skrze který zbohatnete. Též volební kampaně. Za mír a socialismus. Myslím to upřímně. Ano, bude líp. No kdo by to všechno nechtěl! Závěr: děti a seniory bychom měli ochránit, ostatní ať si natlučou dle libosti. Každému pilulku podle jeho vlastní chuti. 

Důsledky téže strategie v politice popisujeme v dalším materiálu. Zatímco málo schopný nácek osloví pár stovek holohlavců, Marianu Kotlebovi dalo hlas 12 procent Slováků a on se ocitl v parlamentu. To, že nikoho takového nemáme i v Česku, bohužel nedokazuje, že by naši občané byli chytřejší, to jen naši náckové byli méně schopní. Až jednou, po Sládkovi, Bartošovi, Konvičkovi či Ortelovi, přijde někdo stejně šikovný jako Kotleba, budeme se divit.

Do třetice: myšlenka kanálu spojujícího Labe, Odru a Dunaj je tu velmi dlouho. Nalijeme do země beton a budeme šťastní a hrdí na svou zemi. Mnoho studií prokázalo, že zbohatnout se dá leda na těch studiích, proto kanál někdo prosazuje pořád dokola. Momentálně Zeman – cpe ho Číňanům. Zřejmě předpokládá, že víc obyvatel = víc šancí, že se někdo nechá napálit. Podrobněji v rubrice Téma. 

A teď k té druhé možnosti. Přinášíme pozitivní rozhovor se Zdeňkem Svěrákem. Pracovat, soustředit se na dobré věci, brát svět s humorem, obracet se na chytré lidi. Ano, poslední dobou se mi to téma pořád vrací: být pozitivní je příjemnější než být negativní, věřit v rozum je lepší než věřit v demagogy, spiklence či esoteriky a vědět, že věci se nakonec nějak vyřeší, je lepší než propadnout panice či malomyslnosti.

Zdá se to být jasné, ale není. Raději se věnujeme věcem negativním. Třeba uprchlíci: denně na titulních stranách. Jen co je tu dohoda s Tureckem, sic nedokonalý, ale přece jen první pokus o řešení, je ticho po pěšině, nepíše o tom skoro nikdo. 

Teď se však věnujme Velikonocům, největšímu křesťanskému svátku v roce. Co nám mají říct? Je to pozitivní zpráva o tom, že dobrý člověk je nesmrtelný, a když už náhodou umře, opět vstane z mrtvých? Anebo manipulace vinou, že za nás Kristus trpěl na kříži, ale my si toho nevážíme? Komu nevyhovuje ani jedno, může se radovat, že je tu jaro. Hurá.